Kommunens skumma stenaffärer uppmärksammas i VF och NWT


Efter tips från Operation Karlstad uppmärksammas nu Karlstad Kommuns märkliga hantering av sitt lager av gatu- och monumentsten i stora artiklar i såväl VF som NWT. I VF har artikeln rubriken ”Här ligger Fredsmuren”. I samma artikel ombes stenhuggare Karl-Erik Bäckman på Bäckmans Stenhuggeri uppskatta murens värde:

–Kanske en eller två miljoner kronor får man räkna med. Det var ett ganska avancerat arbete. Pratar man bara om stenen handlar det om 500 000-600 000 kronor, säger han.

I artikeln i VF kommenterar kommunens ansvariga ärendet: ”Hans Wennerholm, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen, säger att inga fler stenar kommer att plockas från lagret till dess att frågan är ordentligt utredd.

Frågan är dock hur det egentligen är med den saken. Här noteras nämligen också ”att SÅ SENT SOM I onsdags försvann runt 30 meter av murens stora sittstenar och det är oklart vart de har tagit vägen.

Operation Karlstad, som besökt stenlagret flera gånger, har noterat samma sak. Men vi vet dock var stenarna tagit vägen. De ligger kvar på samma pallar som de låg på ute på Heden. Fast nu på innergården hos stenhuggeriet i Kristinehamn. Vi har själva varit på plats och sett och fotograferat dem. Uppenbarligen fick de finaste stenarna fötter när affären blev känd och gratislagret av sten riskerade att rinna dem ur händerna.
Hela affären är synnerligen oprofessionellt och osnyggt hanterad och Operation Karlstad lovar naturligtvis att följa den fortsatta händelseutvecklingen i ärendet.

Kommentar 2006-06-16 | Efter att ha genomfört vad de kallar en ”intern utredning” kommenterar nu Karlstad Kommun ärendet på nätet. Vi har bra rutiner men behöver se över hur de tillämpas, säger Hans Wennerholm. Jovars, det verkar behövas. Lars Österberg, som på eget bevåg bytte bort stenarna i en bytesaffär sitter kvar på sitt jobb som entreprenadchef. Han ”visste inte” att det fanns så fina stenar i förrådet, står det i pressmeddelandet. Det krävs uppenbarligen inga större kvalifikationer för att bli entreprenadchef i Karstad kommun. Och har man väl blivit det kan man sedan bete sig hur som helst och ändå ha jobbet kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s