Stoppat förfall på Ulleberg?


I över ett decennium har mängder av promenerande Karlstadbor förundrats och förfärats över det sorgliga förfall som fått pågå på en av fastigheterna på vackra gamla Ulleberg i utkanten av Karlstad. När en alldeles för sent påbörjad renovering väl påbörjats sattes arbetsplatsen nästan omedelbart i blockad av Byggnads. Fastighetsägaren Karlskogaföretaget Gräsdalens Fastigheter AB visade sig nämligen ha anlitat en samling polska, ej kollektivanslutna, byggjobbare. Sedan arbetet avbröts har fastigheten befunnit sig i ett bedrövligare skick än någonsin tidigare. Men efter upprepade påstötningar från Operation Karlstad, bland annat med ett omfattande bildmaterial (se pdf), har företrädare för kommunen nu besökt fastigheten tillsammans med fastighetsägaren och bättring har utlovats. Huset ska renoveras och återställas och förses med skyddsbestämmelser som skyddar det mot rivning. Trots omfattande förfall och vandalisering finns nämligen mängder av vackra originaldetaljer som fönster och dörrar samt en vackert dekorerad entreportal bevarade och en seriöst genomförd renovering av fastighetsägaren bör därför kunna återge det en gång så ståtliga huset sin forna glans.
Operation Karlstad följer renoveringsarbetet med spänt intresse och kommer att löpande rapportera kring den fortsatta händelseutvecklingen på Ulleberg.

2 svar till “Stoppat förfall på Ulleberg?

  1. Hej!
    Jag tycker också att det är oerhört tragiskt att man låter det förfalla!
    En idé som jag skulle vilja att kommunen/någon gjorde med det, är en konsthögskola eller liknade.
    Precis som Mejan i sthlm (Kungliga Akademiska Konsthögskolan), tänk ateljéerna man skulle kunna ha i de många rummen i de stora husen. Och i den miljön som det ligger i!
    Skulle nog hjälpa kommunen i deras 100 000 jakt! En konsthögskola!

  2. Jag håller verkligen med! jag har just flyttat till gryvlyckan och såg husen av en ren slump. Så vackra byggnader, som bara står och förfaller? Varför kan man inte göra tillexempel en skola, eller kanske studentboende? Fina lägenheter med högt i tak skulle uppskattas av karlstads befolkning, tro mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s