Byggnadsnämnden i Karlstad struntar i opinionen och skövlar Karlstads kulturmiljöer

Mitt i den blossande debatten om rivningen av kulturhuset Gula Villan i stadsdelen Viken i Karlstad tog Karlstad Kommuns Byggnadsnämnd här om dagen det definitiva beslutet att ge klartecken för en rivning. Beslutet är uppseendeväckande och går stick i stäv mot den rådande opinionen. Karlstadborna själva har nämligen en helt annan uppfattning och opinionen mot rivning är massiv. Och den kommer från alla håll. I kommunens eget Arkitekturprogram, som är så rykande färskt att det fortfarande är under utarbetande, är huset markerat med färgbeteckningen “röd” vilket anger att det är särskilt värt att bevara. Länsmuséet, med länets tyngsta kulturhistoriska kompetens, har framfört att de anser att huset är särskilt värdefullt och bör bevaras. Och ett flertal upprörda Karlstadbor har med insändare i NWT och VF visat att de på bred front motsätter sig en rivning av den gamla villan.

Senast ombord på opinionståget mot rivning är det anrika Carlstadsgillet, med närmare 700 medlemmar, däribland flera tunga Karlstadnamn. Carlstadsgillet startades på 1940-talet av just de personer som byggde och bebodde den villa Byggnadsnämnden nu beslutat att riva. Det var nämligen industrimannen Curt Wennberg och hans son Simon som på 1940-talet såg behovet av att starta ett gille med uppgift att verka för ett bevarande av Karlstads kulturmiljöer. Då, på 40-talet, var det kvarteret Almen som hotades av rivning. Curt och Simon samlade en grupp handlingskraftiga människor, formulerade stadgar och lade egna privata pengar som grundplåt. Carlstadsgillet bildades, kvarteret Almen räddades och står i stora stycken intakt än till denna dag. Därför är det glädjande att Carlstadsgillet nu sätter ner foten och sällar sig till de kritiska rösterna. Kulturmiljökarlstad står därmed enat i uppfattningen att huset ska bevaras.

Men det betyder uppenbarligen föga för Karlstad Kommuns Byggnadsnämnd. De struntar i vad anrika Carlstadgillet tycker. Och i vad Länsmuséet, Karlstad Kommuns Stadsbyggnadsantikvarie, Karlstad Lever och alla andra Karlstadbor tycker också för den delen. Innan våren är här ska företaget Karlstadhus grävskopor sätta klorna i den vackra gamla Wennbergsvillan, i glasverandan, kakelugnarna, spegeldörrarna och de 100-åriga syrenbuskarna. Karlstad ska bli ännu ett kulturhus fattigare. Och Vikengatans mångfald ska ersättas av ännu en lång rad av likadana hyreshus i olikfärgad betong. Åtminstone om Karlstad Kommuns Byggnadsnämnd och företaget Karlstadhus får som de vill.

Men varför har det överhuvudtaget blivit aktuellt att riva villan? Den har ju varit upptagen i Kommunens Kulturmiljöinventering sedan 1984 så något tvivel om att den är kulturhistoriskt intressant torde det knappast råda. Inte heller står den tom och förfaller. Föreningen Kris hyr idag villan och stortrivs i den. Och grannarna stortrivs med att ha Kris där. Det ger liv och rörelse i kvarteret säger de. Flera av de äldre grannarna kommer ofta in och fikar i huset. Kris betalar en marknadsmässig hyra som gott och väl finansierar både drift och underhåll av huset. Huset är dessutom sällsynt intakt och välbevarat och har sin ålder till trots inga stora skador att tala om.

Tittar man närmare på saken så finns alltså inga som helst vettiga skäl för att en rivning skulle bli aktuell. Ändå har Byggnadsnämnden, vars uppgift är att verka för en god stadsmiljö och som därför rimligen med själ och hjärta borde verka för ett bevarande av våra kulturmiljöer, röstat för en rivning. Och högst i rivningskören sjunger Byggnadsnämndens ordförande Håkan Holm.

–Grunden är felaktig, säger Håkan Holm. Detta är dock en direkt osanning. Det finns nämligen inget som helst fel på grunden på Gula Villan. Huset står lika stabilt som det gjorde när det byggdes 1904 och det har i över hundra år omväxlande använts såväl som bostad som kontor. Huset skulle med lätthet kunna stå i ytterligare hundra år. Vad Holm hänvisar till när han säger att grunden är felaktig är en gammal vibrationsundersökning som kommunen själva genomförde 1999 då man undersökte förutsättningarna att bygga om Gula Villan till lägenheter. Det kan knappast ha kommit som en överraskning för någon att ett trähus på en granitgrund från 1904 skakar ganska bra när de tunga godstågen rullar förbi. Men huset har inte tagit någon skada av det och nuvarande hyresgästen Kris, som har både kontor och korttidsboende i huset, tycker att detta fungerar jättebra. De har inget att anmärka varken mot skakningar eller oljud. Allt borde sålunda vara frid och fröjd.

-Det var ett jäkla tjat om det där gamla huset, säger Håkan Holm i en intervju i NWT. Man kan inte annat än häpna. Dels över Håkan Holms attityd. Dels över att han kunnat ta sig till den position han har med denna attityd. Är detta verkligen en kulturmiljöpolitik värdig Karlstad Kommun år 2006?

Håkan Holm brinner för sin vision om att Karlstad Kommun ska bli 100 000 invånare. Det trista är att Holm har så bråttom på vägen mot denna vision att han offrar Karlstads stadsmiljö på vägen. Fram växer en arkitektur där mångfalden och småskaligheten i rask takt offras till förmån för överdimensionerade byggprojekt som likt förlista vikinglinefärjor fyller hela kvarter och förvandlar vår en gång så vackra innerstad till en trist, avvisande betongöken. Fram växer bostadsområden där hela kvarter fylls av med tätt uppradade och fullkomligt identiska hyreshus. Kvar blir en stad utan historiskt arv och utan pittoreska kulturmiljöer. Är det en sådan stad vi ska lämna över till dem som ska bo här den dag Holms vision om 100 000 Karlstadbor blir verklighet? I förlängningen är det nämligen om just detta debatten kring Gula Villan handlar. Vilken stad vill vi egentligen bo i?

De övriga åtta ledamöterna i Byggnadsnämnden heter Henrik Lindblom, Monica Gundahl, Fredrik Hammarbo, Claes Wallenius, Lars-Martin Jansson, Margaretha Nisser Larsson, Gunnar Månskog och Bo Paulsson – och har var och en ett lika stort ansvar i denna fråga som Håkan Holm har. Några av dem har faktiskt röstat mot en rivning. Men en klar majoritet röstade uppenbarligen för. Genomförs rivningen av Gula Villan så kommer den att bli en väsentlig del av det historiska avtryck Byggnadsnämnden i Karlstad anno 2006 lämnar efter sig. Byggnadsnämnden som stick i stäv med rådande opinion (och med övriga Sverige) fortsatte att riva oersättliga kulturhus långt in på 2000-talet.

Är det så ni vill bli ihågkomna? Och eftersom ni så uppenbart struntar i ert eget Arkitekturprogram så borde man rimligen kunna förvänta sig att ni snarast presenterar den kulturmiljöplan som ni navigerar efter, så att den kan debatteras i offentlighetens ljus. Vem ska annars kunna veta vilket kulturhus som står härnäst på er rivningslista?

Peter Sörensen
Byggnadsingenjör, civilekonom och egen företagare
Länsombud i Svenska Föreningen för Byggnadsvård
Styrelseledamot i Karlstad Lever
http://www.karlstadlever.nu
http://www.operationkarlstad.se

(Debattartikel insänd till NWT den 6 dec 2006)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s