Karlstad behöver en seriös kulturmiljöpolitik

Häromdagen fick jag beskedet att Carlstadgillets uppvaktning av Karlstads kommun i syfte att försöka få till stånd en flyttning av Gula Villan i Viken mynnat i intet. Detta trots att man kunnat flytta hela huset, med ugnar och skorstenar intakta, för den i sammanhanget högst blygsamma kostnaden 300 000 kronor. Lägg till detta kostnaden för anläggande av en ny grund, i runda slängar cirka 200 000 kronor – så hade huset kunna ha räddats undan grävskoporna för en halv miljon kronor. Låt mig gissa att entreprenören Karlstadshus betalar åtminstone hälften av denna summa enbart för att riva, källsortera och frakta bort huset.

Men icke sa nicke. Den 1 april ska det hundraåriga kulturhuset, med all sina vackra panelarkitektur, sin stukatur och sina kakelugnar, rivas och kastas på soptippen. Hela ärendet har från början till slut hanterats högst besynnerligt av byggnadsnämnden. Och en eventuell rivning kan inte betecknas som något mindre än ett svidande nederlag för kulturmiljöpolitiken i Karlstad.

Försöket att skapa debatt kring Gula Villan har i ärlighetens namn känts lite som att ropa sig hes i en tom aula. Men den har i alla fall gjort en sak pinsamt uppenbar. Byggnadsnämnden med rivningsglade Håkan Holm i spetsen har med all önskvärd tydlighet gjort det klart för oss att de river och härjar bland Karlstads kvarvarande kulturmiljöarv helt utan (!) långsiktig plan.

Den ambitiöst gjorda kulturmiljöinventering man efter över åtta års kostsamt inventeringsarbete lade fram 1984, och som högtidligt klubbades av dåvarande kommunfullmäktige, struntar man fullkomligt i. Och jag tvivlar uppriktigt på om en överväldigande majoritet av dagens ledamöter i Byggnadsnämnden och Kommunfullmäktige ens har bemödat sig att läsa den. ”Vi tar ett ärende i taget”, sa Håkan Holm när jag mötte honom i en radiodebatt nyligen. Så någon plan verkar de, hur ofattbart det än kan låta, inte ha. Vad tror ni det får för följder för våra kulturmiljöer?

Konsekvenserna av avsaknaden av en långsiktig plan för hur man ska förvalta Karlstads kulturmiljöarv blir naturligtvis flera. Och allvarliga. Utan en plan får man varken den överblick eller kan inhämta den kunskap som krävs för att kunna bedriva ett effektivt, långsiktigt kulturmiljöarbete. Och utan en plan kan man naturligtvis heller inte varken äska eller budgetera de resurser som krävs för att göra det möjligt att bedriva ett kulturmiljöarbete värt namnet. Istället faller de oersättliga kulturhusen ett efter ett. Gula Villan i Viken blir bara det senaste i raden. Vem vet vilket som härnäst står på tur?

Hur kan det då få gå till på det här sättet? Personligen tycker jag att det är högst besynnerligt. Men ingen verkar bry sig särskilt mycket om detta. Jag tänker då i första hand på dem som man kan tycka verkligen borde brinna för dessa frågor. Ytterst naturligtvis kommunfullmäktiges ledamöter, med ordförande Birgitta Samuelsson i spetsen. Tycker ni verkligen att detta är en kulturmiljöpolitik värdig Karlstad år 2007? Ytterst är det ju ni som bestämmer i frågan. Eller?

Men det vore också intressant att höra vad våra kunniga tjänstemän på området tycker – som vår nye stadsplanedirektör, vår kulturmiljöchef, gänget på länsstyrelsens kulturmiljöenhet samt länsmuseichefen och hans kulturmiljökollegor. Personligen tycker jag det vore hemskt roligt att veta vad ni tycker om Byggnadsnämndens sätt att agera.

Jag tycker att det är hög tid att vi med gemensamma krafter skapar en arena där vi kan ha en brett förankrad och öppen debatt kring stads- och kulturmiljöfrågor i Karlstad Kommun. En arena där det är högt i tak, där lust, tankar och idéer kan mötas och frodas och där strävan är att på bästa sätt fortsätta förvalta och förädla vår vackra stad. Och snälla kommunfullmäktige, se till att snarast lägga resurser på en långsiktigt hållbar kulturmiljöplan så att vi kan bevara det som finns kvar av Karlstads månghundraåriga kulturmiljöarv till efterkommande generationer. Det kan väl inte vara för mycket begärt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s