Okänsligt utförd renovering av broarna på Borgmästarholmen

Operation Karlstad har i ett medborgarförslag uppmärksammat Karlstad Kommun om behovet av en översyn och renovering av de två sällsamt vackra träbroarna ute vid Borgmästarholmen. Vi betonade i detta förslag bland annat vikten av att reparera på samma sätt som bron är utförd, dvs både när det gäller konstruktion och materialval. Här om dagen obeserverade vi att arbetet redan var i full gång.
Tyvärr visar det sig att man inte lyssnat till något av Operation Karlstads önskemål. Här har det istället gått undan rejält. Man har varken använt samma konstruktion eller samma virke vid reparationen. Man har inte ens bemödat sig att ta fram virke i samma dimensioner som bron ursprungligen är byggd av, utan uppenbarligen tagit vad man har hittat på brädgården. Resultatet ser mycket märkligt ut. Man har överhuvudtaget inte bemödat sig om att se till att lagningarna sker så osynligt som möjligt. Istället för att använda samma kärnfura som bron en gång byggts av har man använt tryckimpregnerat, ljust grönfärgat trä! Träet skär sig rejält färgmässigt mot det befintliga virket som har en naturligt gråfärgad patinering. Tryckimpregnerat virke åldras dessutom helt annorlunda än icke tryckimpregnerat virke och lagningarna kommer därför aldrig att smälta in i de befintliga strukturerna.
Tryckimpregnerat virke är av erkänt dålig kvalitet, och dessutom fyllt med gifter som gör det direkt olämpligt i vattennära miljöer. På Norska Riksantikvariets hemsida (se Länkar) finns en utmärkt materialguide där man bl a kan läsa följande ”Det føles ikke riktig å bruke trykkimpregnert trevirke som erstatning for malment virke (kärnvirke). Trykkimpregnerte materialer er å betrakte som forurensing: billedlig talt når de brukes som erstatning for de gode tradisjonelle materialene, og reelt sett fordi de inneholder tungmetaller og bør behandles som spesialavfall når de en gang må kastes.
Vem tyckte då att detta virkesval var lämpligt på Borgmästarholmen? Och varför visade man inte större omsorg om att kopiera den befintliga konstruktionen? Är det ett uttryck för brist på intresse eller handlar det helt enkelt om brist på kompetens? Vi på Operation Karlstad applåderar initiativet till renoveringen men efterlyser en större omsorg i samband med renoveringar av Karlstads kulturmiljöer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s