Vilken stad är det vi håller på att bygga här i Karlstad?

”Mitt flickrum låg i hörnet på Sandbäcksgatan 1, säger Margaretha Kamprad. Pappa var tandläkare och hade sin praktik i huset. Numera ligger det ett stort fult schabrak där som det står Landstinget på. Det är synd. Jag tycker att Karlstad har förfulats så förfärligt, det är så många vackra hus som ersatts med stora lådor. Men Karlstad är fortfarande en vacker stad.”

Citatet är hämtat ur en intervju med Ingvar Kamprads hustru Margaretha i NWT den 30 augusti 2007. Vi är många som delar Margaretha Kamprads uppfattning och frustration. Och förfulningen, den fortgår tyvärr alltjämt. Och visar inga tecken på att bromsas upp. Snarare tvärtom. Nu ska det byggas överallt. På varenda plätt man kan uppbringa. Allt som oftast i format som är alldeles för stora och som slår sönder småskaligheten. Estetiken offras ideligen på framstegshetsens altare. Vad är det egentligen som pågår i kommunens stadsbyggnadsnämnd?

Enligt Plan- och Bygglagen skall ”Stadsbyggnadsnämnden verka för en god byggnadskultur och för en god och estetiskt tilltalande stads- och landskapsmiljö. Vid varje ändring måste utgångspunkten vara att åtgärden skall tillföra helhetsbilden positiva värden och inte förvanska egenskaper som är värda att bevara. Såväl kulturvärden som en estetiskt tilltalande utformaning av bebyggelsen tillhör sådana allmäna intressen som kommunen skall tillgodose i arbete med planer och bygglov och i sin tillsyn i byggprocessen.”

Man kan undra om alla i Karlstad Kommuns Stadsbyggnadsnämnd har läst lagen? Har de blivit fartblinda? Eller saknas kompetensen helt enkelt? Och varför tiger övriga aktörer så still? Vart tog den estetiska dialogen vägen?

Hur står det egentligen till med stadsbyggandet i Karlstad? Vart är vi på väg? Vilken stad är det vi håller på att bygga? Vart tog kulturmiljöhänsynen vägen? Jag tycker det är hög tid att frågan tas upp till debatt i ett större forum.

Frågan är vem som ska ta initiativet till den?

Debattartikeln i NWT 2007-09-10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s