Hus med putsfasad i riskzon för mögel

Många av landets nybyggda husfasader riskerar att drabbas av mögel. Enligt forskare vid Sveriges tekniska forskningsinstitut är 95 procent av hus som har putsfasader och är byggda de senaste tio åren i riskzonen. De drabbade husen ser med blotta ögat ut som klassiska stenhus. Men ytterväggens konstruktion består av en träregelvägg som isolerats med styrencellplast eller mineralull mot en yttre byggskiva av kartonggips, plywood eller liknande. Utanpå isolering läggs sedan putsen. Byggsättet kallas enstegstätning. Tanken är att huset skall vara tätt och energisnålt. Konstruktionen saknar dock luftspalt. Det betyder att fukt som tränger in inte har någonstans att ta vägen. Detta byggsätt har bl a använts i Stockholms nyaste prestigebygge, Hammarby Sjöstad. Att åtgärda felen kan komma att kosta miljardbelopp.
      – Problemet är mycket, mycket större än vad vi trott. I stort är alla typer av hus med putsade fasader drabbade. Vi uppmanar nu branschen att tänka om, säger Ingemar Samuelson, adjungerad professor på Sveriges tekniska forskninginstitut (SP) till DN.
      – Det är byggmetoden som är fel. Byggmetoden kom från Tyskland och gällde isolering av stenhus. På lättbetongshus fungerar det. Man får ett tätt och energisnålt hus. Men husen som nu byggs i Sverige är välisolerade hus med träreglar, säger Ingemar Samuelsson. Och då blir byggmetoden fel.
      Hus med imiterade stenfasader har de senaste åren varit och är fortsatt vanligt även i Karlstad. Om just enstegstätning använts vid de senaste årens storbyggen i Karlstad, som Mitt i City, Vågmästaren mfl känner jag inte till. Men jag ska kontakta byggföretagen och lovar att återkomma med besked om den saken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s