Kulturmiljöerna hotas av dålig kunskap

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader lever farligt i Sverige. Kunskaperna om kulturmiljön är små, och två tredjedelar av landets kommuner saknar antikvarisk kompetens, enligt en rapport från Boverket. Anledningen är att det har gjorts få regelrätta inventeringar av landets byggnadsbestånd.
      –Vi vet ganska väl hur många dammfladdermöss som finns i Sverige, men hur många 1700-talshus det finns vet ingen, säger Otto Ryding som utarbetat Boverkets rapport i en artikel i SVD.
      Det finns emellertid undantag från regeln.
      –Stockholm är till exempel duktiga på att jobba med sina kulturmiljöer, säger Otto Ryding. Men det finns också flera små kommuner som är mycket aktiva. Hjo satsar till exempel stora resurser på att sprida information och medvetenhet om kulturmiljön, och Ovanåker har sett till att mycket av landsbygdsbebyggelsen har renoverats. Ljusnarsberg och Höganäs har skyddat flera byggnader genom att utfärda rivningsförbud.
      Rivningsförbud är naturligtvis det skarpaste verktyget när det gäller att skydda kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, men enligt Otto Ryding räcker det ofta med mildare åtgärder, som särskilda varsamhetsbestämmelser eller allmänna riktlinjer om hänsyn till kulturmiljön.
      –Det viktiga, säger han, är kunskap och medvetenhet om vilka värden som faktiskt står på spel, så att kommunerna kan göra insiktsfulla och tydliga val när de fattar sina beslut.
      –Men det ska påpekas att det svenska ointresset bara gäller på myndighetsnivå. Bland allmänheten värderas kulturmiljön mycket högt och engagemanget är stort, det visar en rad undersökningar.
      I Karlstad vet vi precis vad Otto Ryding pratar om.

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, läs hela rapporten (pdf)

Beställ rapporten från Boverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s