Hagfors kommun säljer kulturhistorisk sekelskiftesvilla på 520 kvadrat mitt i stan för 800.000 kronor.

Björkenstamska VillanHär om dagen fick vi via en artikel i VF veta att Hagfors Kommun för en tid sedan bjudit ut den gamla Björkenstamsvillan (se stor bild, se anbudshandling), som även går under namnet Näringslivets Hus, till försäljning. Den gamla pampiga trävillan, som är på 520 kvadratmeter och ligger på en vacker parkliknande tomt mitt i centrala Hagfors, byggdes ursprungligen som bostad till chefen för Nordmark Klarälvens Järnväg på 1880-talet.

Fastigheten har varit ute på budgivning, dock utan att läggas ut på mäklare så att allmänheten fått möjlighet att bjuda, och det högsta budet slutade på märkligt låga 800.000 kronor. Ett pris som enligt de mäklare på orten vi varit i kontakt med ligger klart under det värde fastigheten borde betinga. Och nu ska villan om allt går i lås byggas om till fem lägenheter. Redan innan årsskiftet hoppas den, förmodade, nye ägaren börja husmakeovern, läser jag i artikeln. Och redan där börjar mina varningslampor blinka. Husmakeovern? På ett kulturhus från 1880?

Vi läser vidare ”Han berättar för VF om sina planer på att helrenovera byggnaden, inifrån och ut, men undvika större förändringar. Bland annat vill han spara den befintliga trappan till övervåningen.”

Nu lyser mina varningslampor med ett klart, fast sken.

Det finns anledning för Hagfors Kommun att fundera både en och två gånger innan man låter en sådan ombyggnad ske. Man måste fråga sig vad de egentligen håller på med? Huset har tveklöst ett stort kulturhistoriskt värde och borde rimligen omfattas av skyddsbestämmelser som förhindrar förvanskning av den omfattning som den nye ägaren önskar genomföra. De pampiga fastigheterna från brukens storhetstid är, liksom arvet från järnvägens framväxt, en enorm resurs för bruksorterna. Inte en belastning. Istället för att sälja av dem borde kommunerna vårda dem och göra dem till en del av sitt varumärke.

Operation Karlstad har på morgonen varit i kontakt med Göran Mårtensson, Plan- och byggchef i Hagfors samt med Karin SörensenHagfors Hembygdsförening och framfört dessa farhågor.

I Hagfors, precis som i Karlstad Kommun, så är deras Miljö- och byggnämnd som är ytterst ansvarig för att värna den kulturhistoriska bebyggelsen och utöva tillsyn av att dessa värden inte förvanskas. Så säger lagen. Vi på Operation Karlstad uppmuntrar nu Hagfors Miljö- och byggnämnd med ordförande Ingemar Tönnberg i spetsen att tänka om och låta villan förbli i kommunal ägo. Samt se till att den snarast förses med skyddsbestämmelser som förhindrar att den förvanskas. Och vart tog framtidstron vägen?

Vi har också under förmiddagen varit kontakt med Länsstyrelsens kulturmiljöenhet i Karlstad samt med antikvarier på Värmlands Museum för att bringa klarhet i vilka hus i Hagfors de anser är kulturhistoriskt intressanta. Månne inte den vackra villan med sin arkitektur, storslagenhet, sitt välbevarade skick och sin historia rentav uppfyller kraven för en byggnadsminnesmärkning?

Vi återkommer med löpande information i ärendet.

(Se artikel i VF om villan 2006-03-10)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s