Måste riva takkupor på kulturminne

Takkupor ÖrebroHar man ett hus med högt kulturhistoriskt värde får man inte bygga till hur som helst. Det har en fastighetsägare i centrala Örebro nu fått erfara, skriver Tvärsnytt på svt.se. Han ville bygga fönsterkupor på sin vind och lät en arkitekt rita kuporna så att de skulle stämma med husets 20-tals arkitektur. Och han fick bygglov. Men när bygget var klart såg fönstren inte alls ut som på ritningen och det fick byggnadsnämnden i Örebro att reagera. Nu har man beslutat att fastighetsägaren måste riva vindskuporna.
      Bravo Byggnadsnämnden i Örebro! Precis så ska en byggnadsnämnd agera. Och det gäller faktiskt inte bara när det gäller fastigheter med högt kulturhistoriskt värde, utan alla fastigheter inom detaljplanelagt område. Plan- och bygglagens varsamhetsparagrafer är tydliga på den punkten och det finns säkert anledning för flertalet kommuner att bli bättre på att sprida information om vad man får och inte får göra med sina hus.
      Just takkupor är förresten ett intresseant ämne med Karlstadögon sett. Karlstad är nämligen närmast ett mecka för den som vill studera nyupptagna takkupor samt påbyggnader av extravåningar som helt saknar arkitektonisk koppling till den underliggande byggnaden. Låter det som gnäll? Vi lovar att återkomma med en guidad bildtur i takkupe- och påbyggnadsträsket inom kort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s