Stockholm rankat som världens bästa stad

Gräset är grönare – i Stockholm. Den amerikanska tidskriften Reader´s Digest har rankat den svenska huvudstaden som världens nummer ett i grönhet och miljötänkande.”The world´s greenest, most livable city” kallas Stockholm av tidskriften, som på svenska går under namnet ”Det Bästa”. På en andra plats hamnar Oslo, följt av München. Paris hamnar först på fjärde plats. Bakom rankningen ligger en granskning av bland annat kollektivtrafik, luft- och vattenkvalitet, lokala miljölagar, energipriser, sophantering och grönområden.
      Stockholms landshövding Per Unckel talar om ”mjuka värden” och deras genombrott. Nu vill folk bo och jobba miljövänligt, säger landshövdingen. Inte sitta fast i gigantiska bilköer, utan ha smartare, grönare lösningar omkring sig.
      Säkert ligger en del av sanningen i detta. Landshövdingar, liksom kommunalpolitiker, brukar dock ha en förkärlek att basera sina slutsatser enkom på det de själva varit med att medverka till. Som om tiden före dem liksom inte existerade. Personligen skulle jag tro att Stockholms magnifika läge, den kontinentala storslagenheten, grönområdena, vattnet, skärgårdskänslan, höjderna och det rika, och väl förvaltade, kulturarvet med såväl pampiga monumentalbyggnader som intakt 1600-talsmiljö i gamla stan, bidragit till det hedrande omdömet. Icke desto mindre tror jag att landshövdingens slutsats om ett genombrott för ”mjuka värden” med smarta, gröna lösningar är helt korrekt.
      Åtminstone hoppas jag det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s