Ett telefonsamtal med Mikael Dahlqvist, ordförande i kommunstyrelsen i Hagfors

För att bringa litet klarhet kring hur försäljningen av Björkenstamska Villan i Hagfors egentligen gått till ringde jag just Mikael Dahlqvist, ordförande i Kommunstyrelsen i Hagfors. Samtalet blev ganska intressant, så jag tänkte referera det i korta drag, för er som är nyfikna.
Dahlqvist säger att han inte har med detta ärende att göra och att de har givit Tekniska nämnden i uppdrag att på bästa sätt sälja huset. ”Vet du vilket dåligt skick huset är i”, frågar han. Enligt Dahlqvist är Björkenstamska Villan enormt sliten och dåligt underhållen. Jag frågar honom då vem som är ansvarig för denna avsaknad av underhåll. Då blir Dahlqvist först tyst några sekunder och svarar sedan, ”Ja, kommunen förstås, men vi har ju inga pengar.”
När jag så frågar honom varför man inte lagt ut huset på anbud så att allmänheten kunnat bjuda på det, säger han först lite vresigt att det har man visst gjort. När jag sedan förklarar för honom att det man gjort är att lägga ut huset på Kommunens hemsida, inte något annat, så tystnar han lite igen. Men fortsätter sedan framhävda att Tekniska säkert har gjort en bra bedömning vad det beträffar. Då ställer jag en hypotetisk fråga till honom – ponera att du skulle vilja sälja din egen villa, och få så bra betalt för den som möjligt. Skulle du då välja att lägga ut den på en undersida på Hagfors kommuns hemsida, eller skulle du anlita en mäklare? Då uppstår en ny tystnad, men så svarar han kort – ”Det är väl sannolikt att en mäklare skulle kunna få bättre betalt.”
Han säger sedan plötsligt att han varit i kontakt med en kille i fastighetsbranschen för att få villan värderad, en kille vid namn Jan Björkrudh. Denne Björkrudh ska då ha hävdat att huset är i jättedåligt skick och inte värt något alls. Samme Björkrudh ska sedan ha lämnat in ett skambud på några hundra tusen till kommunen. Vem är då denne specialist som Dahlqvist vänt sig till? Det visar sig vid en snabb sökning på nätet att han är en fastighetsspekulant av stora mått, inblandad i allehanda mer eller mindre storslagna projekt både här och där. I slutet av 2006 var han t ex inblandad i en av media uppmärksammad härva kring Carlstad Hotel. Är det till ”specialister” som Jan Björkrudh kommunen vänder sig för att få en värdering av deras kulturhistoriskt intressanta fastigheter?
Det finns onekligen ett och annat i handläggningen av den här historien som får mig, och säkert både en och annan till, att allvarligt börja undra över vad som egentligen pågår uppe i Hagfors kommunhuskorridorer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s