Häpnadsväckande hantering av Björkenstamsvillan i Hagfors. Vart tog omdömet och framtidstron vägen?

Björkenstamska VillanJag har den senaste tiden med stort intresse följt debatten (och skrivit här på bloggen) kring Hagfors Kommuns mycket märkliga hantering av Björkenstamsvillan i centrala Hagfors. Senast i VF den 27/9. Hanteringen väcker flera intressanta frågor.
      Varför har Hagfors Kommuns Byggnadsnämnd underlåtit att förse det tveklöst kulturhistoriskt värdefulla huset med skyddsbestämmelser som förhindrar en framtida förvanskning av det, såväl interiört som exteriört? Och varför väljer man överhuvudtaget att sälja en så värdefull och pampig byggnad för en spottstyver? Och dessutom till en fastighetsspekulant, en herre som är ordinarie ledamot i Hagfors Kommunfullmäktige, som vill såga husets innanmäte sönder och samman för att få in fem lägenheter, dvs fem kök och fem toaletter i det. Är det så man bedriver kulturmiljövård i Hagfors Kommun år 2007?
      Och om man nu absolut ska sälja villan så är det minsta man kan begära att Ingemar Tönnberg och hans kollegor i Hagfors Byggnadsnämnd först och främst tar sitt enligt Plan- och Bygglagen lagstadgade ansvar för att se till att huset får en ordentlig skyddsmärkning så att dess kulturhistoriska, arkitektoniska och estetiska värden, såväl inre som yttre, skyddas från förvanskning. Därefter bör man naturligtvis se till att få så bra betalt för det vackra huset som möjligt. Vilket innebär att man, istället för att som nu göra ett tafatt försök att sälja det på egen hand, bör lägga ut det dels på en mäklare med erfarenhet av att sälja denna typ av objekt , dels på Hemnet och liknande internetbaserade tjänster där man når köpare långt utanför Hagfors, och Sveriges gränser. Säkert finns det köpstarka intressenter både i Holland, England och Norge som skulle vara intresserade av att ett sånt här vackert hus.
      Det nuvarande budet på 763 000 kronor för ett välbevarat sekelskifteshus med stark kulturhistorisk koppling, 520 kvadratmeter stort, med gårdsmiljö och stor park, samt flera kulturhistoriskt mycket intressanta och ovanliga förrådsbyggnader som en välbevarad smedja, en islada med mera beläget MITT i centrala Hagfors är naturligtvis långt, långt under det marknadsvärde huset har. För rätt köpare måste ett sådant här objekt alldeles uppenbart ha ett långt högre värde. Jag har själv varit i kontakt med flera mäklare på orten för att undersöka saken. Ett mer rättvisande värde på huset bör enligt dem rimligen ligga på minst det dubbla, dvs 1,5-2 miljoner. Hittar man rätt köpare bör priset även kunna hamna ännu högre.
      Men allra helst bör det vackra gamla huset med sitt centrala och stadsmiljöbildande läge naturligtvis kvarstå i Hagfors Kommuninnevånares ägo. Sedan när blev det olönsamt att äga en fastighet?
      Vad är det egentligen som pågår i korridorerna i Hagfors stadshus? Har politikerna och tjänstemännen fullkomligt tappat omdömet, självrespekten och framtidstron? Hagfors behöver politiker som brinner för och vill utveckla bygden. Inte sådana som vill avveckla den, stycka upp den i delar och sälja ut den för spottstyvrar. Det är dags att vakna nu.

Eller vad säger ni Hagforsbor?

(Debattartikel insänd till VF och NWT fredag den 28 september)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s