”Ombyggnaden” av Tempelriddarhuset – ännu en parodi på kulturmiljövård

Knappt har dammet efter den nyligen rivna Wennbergsvillan i Viken lagt sig förrän Karlstad Kommuns Stadsbyggnadsnämnd sätter tänderna i nästa kulturhus, det anrika Tempelriddarhuset på Drottninggatan i Karlstad, uppfört som baptistkyrka år 1885, dvs 20 år efter den senaste stora stadsbranden.

De senaste decenniernas hantering av huset är, liksom den nu pågående “ombyggnaden”, ett talande typexempel på hur Karlstads kulturmiljöer ett efter ett tillåts slaktas av Karlstad Kommuns Stadsbyggnadsnämnd. Vi har sett det förut. Först decennier av vanskötsel där huset i princip berövas alla sina inre och yttre kvaliteter av kulturhistoriskt värde, utan att någon bryr sig ett endaste dugg. Inte sällan med just Kommunen själv som ägare. Redan detta, i sig ,ett tveklöst lagbrott mot Plan- och bygglagens varsamhetsparagrafer. I nästa steg används sedan just det faktum att huset är vanskött, som ett argument för att plocka fram grävskoporna och riva det. Eller som i det här fallet, att slakta det. Historien är full av exempel på denna typ av hantering och Goddag-yxskaft-resonemang när det gäller kulturmiljöer i Karlstad. Vi såg det senast i fallet med Wennbergsvillan och vi ser det nu igen. Frågan är hur länge detta ska få fortgå?

När kommunalrådet Håkan Holm och hans kollega Lena Melesjö-Windahl nu säger sig vilja “bevara det anrika huset” så har det i alla fall inget som helst med bevarande av kulturmiljö att göra. Den vackra stjärnhimlen från 1920 och de andra inre kulturhistoriska kvaliteter som fanns i huset, och som sedan årtionden påtalats som bevaransvärda, är idag ett minne blott. Den totala urblåsning som nu sker av Tempelriddarhuset är inget annat än en regelrätt kulturmiljöslakt. En kulturmiljövåldtäkt på öppen gata. Och om inte Håkan Holm och hans kollegor förstår detta, utan tror att de på detta sätt bevarar kulturmiljö, så har vi verkligen satt “räven att vakta hönsgården”. Och då är våra kvarvarande kulturmiljöer mycket, mycket illa ute.

Behovet av en ny, heltäckande och professionellt gjord översyn av Karlstads kvarvarande kulturmiljöer, såväl yttre som inre, är skriande. Och behovet av en rejäl uppryckning hos de politiker och tjänstemän som vi gett ansvaret åt att sköta tillsynen av att våra kulturmiljöer hanteras på ett ansvarsfullt och professionellt sätt likaså. Idag förefaller de märkligt nog närmast ointresserade av att göra sitt jobb.

Det är hög tid att Karlstad Kommun får en kulturmiljöpolitik värdig 2000-talet. Annars har vi snart inga kulturmiljöer kvar i residensstaden Karlstad.

(Debattartikel insänd till NWT och VF den 3 okt 2007)

>>Läs även artikel i NWT 2007-08-14

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s