Sundsvall värnar sin stenstad. Kanske kan det väcka ett liknande intresse i Karlstad?

I Sundsvall är man idag vida kända för sin vackra stenstad. Med all rätt. Men så värnar man den också med varm hand. Och här går politiker, länsstyrelse, fastighetsägare och medborgare hand i hand. Så har t ex stora delar av det centralt belägna kvarteret Nyttan i Sundsvall det senaste året genomgått en varsam renovering. Fasaden har renoverats, varje ornament har återskapats och återfått sin ursprungliga plats och husen har återfått sina ursprungliga färgskalor, ofta i en något mörkare nyans än i dag. De rikt ornamenterade plåttaken med tinnar och torn och de sirligt dekorerade balkongerna har återställts till originalutseendet och trapphus och entréer har återfått sina ursprungliga utseenden och dekormålningar. Hantverket har utförts av handplockade specialister från bland annat Ungern och Spanien. Resultatet är hänförande. Och definitivt värt ett besök.

Som stad har Sundsvall en historia ganska lik Karlstads. I slutet av 1800-talet, år 1888, härjades staden nämligen av en stadsbrand som raderade ut merparten av stadens hus. Och precis som i Karlstad påbörjades därefter en återuppbyggnad av sällan skådat slag, som lockade byggherrar, arkitekter och hantverkare från hela Europa. Ur askan reste sig en stenstad, stoltare och mer magnifik än någonsin. Samma var det i Karlstad. Även om en del av husen inledningsvis byggdes i trä. På 1920-talet hade Karlstad rykte om sig att vara en av de vackraste städerna i Skandinavien, med en pampigt storslagen och sällsynt enhetligt sammanhållen arkitektur, byggd på den vid denna denna tid moderna sk rutnätsstaden.

I Sundsvall älskar man sin stolta stad och dess historia. Och man värnar den. Hela stenstaden har förklarats som byggnadsminne. Det är lagens starkaste skydd mot förvanskning. I Karlstad är förhållandet annorlunda. Här förefaller man inte ha någon kontroll alls på vad som är k-märkt eller ej. Och är det märkt så struntar man i det. Här använder Stadsbyggnadsnämnden och Kommunalpolitikerna istället ideligen de en gång så stolta och påkostade husen som spelmarker på det kommersiella spelbordet. I vad man kallar ”kompromisslösningar” offras husen ett efter ett.

Av de rikt dekorerade trähusen som i början av 1900-talet fyllde staden finns snart inte ett enda kvar. Och även stenhusen är hotade. De som finns kvar har ofta förlorat mycket av sin ursprungliga stolhet pga bristfälligt underhåll och okänsliga renoveringar. Av samverkan mellan aktörer i syfte att värna och lyfta fram stadens kulturmiljöer ser man intet. Istället rycker och drar man i olika riktningar och kivas som småpojkar i en sandlåda. Allt medan Karlstads kulturhus faller ett efter ett.

Vågar vi hoppas på en förändring? Den som lever får se. Under tiden kan man roa sig med att köpa boken ”Kvarteret Nyttan – ett historiskt modekvarter” och läsa om hur man jobbar i Sundsvall. Eller lösa en tågbiljett och se det på plats. Kanske kan det inspirera till ett liknande arbete här i Karlstad? Sockerslottet och dess grannhus mot älven (se ursprungsritning, bilder mm – pdf 2,2 mb) kanske skulle kunna få en liknande ansiktslyftning? Det vore väl ett bra ställe att börja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s