Trikåfabriken från 1915 på Herrhagen byggs med varsam hand om till lägenheter av Peab

I dagens NWT kan vi läsa om hur Trikåfabriken på Herrhagen ska byggas om till bostadsrättslägenheter. Den sällsynt vackra gamla tegelbyggnaden byggdes 1915 för att rymma Värmlands Trikåfabrik, och har ett stort såväl stadsmiljöskapande som kulturhistoriskt värde. Det är därför glädjande att kunna konstatera att ägaren och byggherren, Peab, under ledning av projektledare Håkan Berndtsson, verkar ha föresatt sig att ta tillvara så mycket av husets befintliga kvaliteter som möjligt.

Så ska, enligt vad jag kan läsa mig till, t ex de gamla vackert spröjsade fönstren renoveras och få sitta kvar. I de fall där fönstren ska bytas ut mot balkongdörrar nytillverkas dessa i samma stil. På senare år upptagna och dåligt anpassade fönster ska bytas ut och fasaden ska återställas med återvunnet tegel. Och gatufasaden ska kompletteras med ett antal tidsenligt anpassade smidesbalkonger. Enligt Håkan Berndtsson ska även interiörerna i bland annat badrummen få en tidsenligt inspirerad prägel, och många av de karaktärsskapande detaljerna i entrén och trapphuset bevaras. Det låter lovande tycker jag.

Inom kort kommer Operation Karlstad att göra ett besök på plats och återkommer med en utförligare rapport om projektet i ord och bild. Under tiden rekommenderar vi ett besök på plats, eller på Peabs hemsida där man kan läsa mer om projektet, samt ladda ner den trevliga informationsbroschyren, vackert formgiven av Maria Esbjörnsson på Partners Reklambyrå samt med underbara bilder av fotografen Maria Obed. Fotot ovan är taget av Dan Gunner, legendarisk Karlstadfotograf.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s