Lönsam affär att renovera husets originaldörrar och fönster istället för att byta ut dem

–Det är ingen idé att renovera för det kostar lika mycket som att köpa nytt. Visst har du hört det förut. Just detta är tyvärr en ganska vanlig missuppfattning när det gäller underhåll av hus. Framkallad inte minst av en massiv marknadsföring från dem som säljer nytt. En renovering av husets befintliga originaldelar är i de flesta fall långt billigare än att riva ur och köpa nytt. Dessutom är de gamla originaldelarna på huset, åtminstone om det är byggt före 1950, av en kvalitet som saknar motstycke idag.

– Oftast är det bättre kvalitet i det gamla, det gäller både fönster och dörrar, eftersom de innehåller virke av en klass som knappast går att få tag på i dag. Förr valde man ut det bästa trävirket, kärnvirket, när man tillverkade till exempel en ytterdörr just med tanke på utsattheten för väderväxlingar och slitage. I dag matas virket in i maskinerna osorterat.

Så säger Bosse Berglind, utbildad möbelsnickare och träslöjdslärare som driver Berglinds snickeri utanför Grums i en artikel i NWT. I artikeln visar Bosse steg för steg hur man renoverar en sliten men vacker parytterdörr till nyskick, till mindre än hälften av vad en ny dörr skulle ha kostat.

Så har du ett gammalt hus eller bor i en bostadsrättsförening som har den gamla originaldörren eller originalfönstren kvar, så överväg istället att satsa på en renovering om de börjar se slitna ut. På så vis blir du en dubbel vinnare. Dels är det billigare. Dels är den gamla ytterdörren, eller de gamla spröjsade fönstren, vackra och karaktärsskapande delar av huset, och ökar värdet om du tänkt dig att sälja det. Hus med de gamla detaljerna bevarade är idag de som säljs för de i särklass högsta priserna på fastighetsmarknaden. Så tänk efter både en och två gånger innan du byter ner dig till en nyproducerad lågkvalitetskopia. Det kan bli en dyr affär.

Och kom ihåg att inte falla för branschens nya lockrop – underhållsfritt. Vem skulle inte vilja slippa underhållet? Men i verkligheten så vet vi ju alla att inget som har kvalitet är underhållsfritt, varken kläder, skor, bilar eller båtar. Det samma gäller naturligtvis dörrar och fönster. Säger någon att ett fönster är underhållsfritt så dra öronen åt dig. Vad man egentligen säger är att det är gjort av ett material som inte GÅR att underhålla. Underhållsfritt = går ej att underhålla. Billigt på kort sikt. Mycket dyrt, på lång sikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s