Brev till Per Persson på Teknik- och fastighetsförvaltningen beträffande renoveringen av broarna på Borgmästarholmen.

Tjenare Per,

idag på förmiddagen var jag ute och mätte upp de olika virkesdimensionerna till broarna. Fyra man i kommunkläder var sysselsatta därute. Jag har gjort enkla konstruktionsritningar, räknat på längder och skickat offertförfrågan till tre olika ställen. Offerterna bör vi ha inom kort. Det tog mig allt som allt mindre än två timmar.

Jag har skickat kopior på alla dessa handlingar till dig med post idag onsdag. Och dessutom bifogat lite fakta om renovering av kulturmiljöer av trä, från norska riksantikvarieämbetet som har en utmärkt faktabas på nätet.

Det här är faktiskt så oerhört enkelt att göra. Allt som krävs är ett par ögon, en tumstock, penna och papper. Det borde faktiskt ta längre tid att göra fel, eftersom man då måste komma upp med egna konstruktioner. Varför väljer ni då den långa vägen? Och fortsätter att envisas med det trots att ni blivit uppmärksammade på förhållandet?

När det gäller broarna så skulle egentligen hela övre delen av räcket behöva bytas, eftersom det är kraftigt slitet. Jag har därför tagit in offerter både på det som idag bytts och på ett totalt utbyte. Broarna behöver dessutom få en eller två strykningar med linolja för att skydda dem ytterligare mot väder och vind.

Virkeskostnaden måste vara en försvinnande liten del av detta projekt, med tanke på att fyra man går och jobbar därute i dagvis. Det krävs inget tränat öga för att konstatera att det reparationsarbete som idag gjorts, har gjorts på ett felaktigt sätt. Med felaktiga dimensioner, felaktiga konstruktioner, felaktigt virke och dålig finkänsla. Det är så oerhört mycket enklare att tänka efter litegrann före. Och göra rätt från början.

Med förhoppningar om en snar uppryckning när det gäller kunskapsnivån, engagemanget och detaljomsorgen inom Teknik- och fastighetsförvaltningen när det gäller renovering och underhåll.

Stads- och kulturmiljöhälsningar,

Peter Sörensen

Operation Karlstad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s