Tempelriddarhuset q-märks i ny detaljplan. Fyra veckor efter att det brutalt slaktats. Av samma kommun som nu märker det. Vad händer?

I den detaljplan för kvarteret kring Tempelriddarhuset som nu ligger ute för samråd läser jag med förvåning att huset ska förses med lilla q, får ej förvanskas eller rivas. Detta är den starkaste q-märkning som en kulturmiljö kan få i en detaljplan. Varför kommer denna märkning då först flera veckor efter att huset brutalt slaktas av samma kommun? Och om man får hantera en kulturmiljö med denna starka skyddmärkning på ett så anmärkningsvärt okänsligt sätt som skett i fallet med tempelriddarhuset – vad har då egentligen q-märkningen för värde över huvud taget? Ska vi då dra slutsatsen att alla husen som är q-märkta i Karlstad kan gå samma oblida öde till mötes?

Personligen tycker jag att den detaljplan som nu framtagits är bra, och att q-märkningen korrekt återspeglar husets ursprungliga kulturhistoriska värden. Men vad är nyttan med att märka huset nu? Här har huset stått i 23 år sedan det pekades ut som kulturhistorisk intressant, och så väntar man tills tre veckor efter att huset brutalt slaktats på i princip allt sitt kulturmässiga värde innan man skyddsmärker det. Är inte det en lite märklig tågordning? Borde inte projektledare Bengt Davidsson i så fall kunna ha fått den informationen tidigare?

Kommer vi nu att få se en känsligare hantering av det som finns kvar av huset? Som originaldörrar och fönster.

Eller är q-märkningen bara ett spel för galleriet. Ett försök att sopa igen spåren efter den kulturmiljöslakt som skett. Ett sätt att förbereda sig för en sammanfattande historieskrivning där man i sedvanlig ordning kommer att skriva något i stil med ”husets kulturmiljövärden har stärkts genom q-märkning i plan”. När man i själva verket brutalt berövat det på så gott som allt kulturhistoriskt värde. Är det bara en tidsfråga innan treglasfönstren och aluminiumdörrarna sitter där? Precis som skett på så många andra kulturhus i Karlstad där företrädarna för denna typ av okänsliga hantering fått dra fram.

Låter jag cynisk? Det är tyvärr lätt att bli det. För tro mig, jag har sett det förut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s