Bygg det nya konserthuset med utsikt över Vänern. Låt det bli första byggklossen i byggandet av Karlstad 200 000 – Sjöstaden Karlstad

Foto: Varför inte ta steget fullt ut och bygga det nya Konserthuset med utsikt över Vänern? Som här, nya operahuset i Köpenhamn.

I NWT kan vi den 17/10 läsa om Kommanditbolaget Mötesplatsens, företrädda av VDn och delägaren Sture Emanuelsson, planer på att riva dagens CCC och låta uppföra en ny konsert- och kongressanläggning för 400 miljoner kronor.
–Det är precis vad Karlstad behöver, säger Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holm i samma artikel.

Skisserna på det nya kongresshuset ser inte alls hukiga ut. Och visst kan jag hålla med kommunalrådet Holm om att Karlstad behöver en ny spännande anläggning för större evenemang. Frågan är dock om det verkligen är vid CCC det ska ligga. Vore det inte lämpligare att ta steget fullt ut och skapa en mötesplats av rang, som verkligen sätter Karlstad på Sverigekartan. En lämpligare plats för det nya konserthuset är i mitt tycke vid kajkanten på yttre hamn med utsikt ut över Vänern.

Här skulle en byggnad av detta format kunna bli den första byggstenen i byggandet av morgondagens Karlstad. Karlstad 200 000 – Sjöstaden Karlstad. Här finns dessutom möjligheter att bygga hotell och anlägga parkeringshus för att ta emot de hitresta gästerna. Dessutom behöver den blivande stads- och bostadsmiljön ute vid hamnen offentliga byggnader som dessa för att bli en levande del av morgondagens Karlstad.

Sture Emanuelsson och hans norsk-svenska konsortium skulle med en sådan etablering – konserthus, hotell och parkeringshus – allt i en modern genomarbetad arkitektur – kunna bli precis den katalysator visionen om Karlstad 200 000 – Sjöstaden Karlstad behöver. Visst kan jag inse att det handlar om ett större projekt, och en större investering. Men frågan är om det inte skulle vara en bättre investering? Om inte pengarna skulle ge bättre avkastning ute vid kajkanten, än på en sidogata inne i centrala Karlstad? Emanuelsson har ju redan ett rykte om sig att vara en visionernas och handlingens man. Här har han en möjlighet att placera både sig själv och Karlstad på Sverige- och kanske även Europa-kartan.

Vad säger du Sture? Och vad säger du Håkan? Tanken är väl inte så hukig?

Foto: Det nybyggda konserthuset i Köpenhamn. Placerat ute vid vattnet.

Debattartikel insänd till NWT den 29 oktober 2007.

Annonser

2 svar till “Bygg det nya konserthuset med utsikt över Vänern. Låt det bli första byggklossen i byggandet av Karlstad 200 000 – Sjöstaden Karlstad

  1. Camilla Eriksson

    Jag tycker att förslaget på ett konserthus vid Vänern verkar jättehäftigt, vilket läge! Men det här med det allt högre vattenläget då? Det har man säkert tänkt på så klart, eller?

  2. peterhsorensen

    Visst är det häftigt! Jag tror att det skulle kunna bli fantastiskt bra! Och snacka om att det skulle placera Karlstad på evenemangskartan! När det gäller översvämningsrisken så förutsätter jag att man tagit hänsyn till den redan eftersom det planeras mycket bebyggelse i det här området i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s