Extreme Stadsbild Makeover. Part 2.

Före: Kvarteret Rosenbad heter det kvarter du möter hörnet av när du kommer upp ur gångtunneln under järnvägen på Vikensidan. Här låg fram till slutet av 1980-talet en sällsam blandning av gammalt och nytt och bottenvåningarna var fyllda av olika typer av verksamheter. Här låg gamla trähus från 1800-talet i bästa vilda västern-stil sida vid sida med Löfbergs vackra stenhus i fyra våningar från början av 1900-talet (t.v).

Ett av de sista exemplen på det ursprungliga Vikens blandade bebyggelse och därför med ett stort kulturhistoriskt värde, sade stadsarkitekt Per Lagergren i den stora kulturmiljöinventering som framlades 1984. Skulle den pittoreska miljön i Viken därmed få vara kvar?

Efter: Naturligtvis inte. Istället rev man rubbet. Och lät Riksbyggen smälla upp en enda jättefastighet som ersatte dem allesammans. Alf Svensson satt i Byggnadsnämnden och Lars-Rune Bengtsson var stadsarkitekt. Vem som gjorde vad vet jag inte – men – med facit i hand, blev resultatet lyckat?

Kunde det ha gjorts annorlunda?

Fakta om Viken: Av de 16 hus som pekades ut som kulturhistoriskt intressanta i inventeringen 1984 har man idag, 2007, 23 år senare, rivit 14, dvs 90%. När man rev det senaste i somras, Gula Villan, hördes argumenten ”man kan inte spara allt”, ”vi behöver bygga bostäder”, ”det är fallfärdigt” och ”det är ju det enda som finns kvar och då har det inget värde” från Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holms läppar.

Den blandade trähusbebyggelsen i Viken är nu historia. Rader av likartade hus dominerar nu i en stadsdel som för bara drygt 20 år sedan kännetecknades just av sin stora mångfald. ”Miljön utmed Vikengatan ska bevaras” läser jag i Karlstad Kommuns Bostadsförsörjningsprogram från 2006. Det är tydligen ok för Karlstadpolitiker att skriva en sak i sina planer och sedan i praktiken göra precis tvärtemot, tänker jag. Vad tänker du?

Bilderna kommer från boken 70- och 80-talets Karlstad av Lars Bäckström och Sten-Ove Carlvik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s