Extreme Stadsbild Makeover. Part 3.

Ibland går förvandlingen i flera steg. Som här, i hörnet av Järnvägsgatan och Hamngatan i Karlstad.

Tripp: Hotel Kung Carl. Med största säkerhet ett av de mest dekorerade och påkostade hus vi haft i Karlstad. Ett värdigt första möte för hitresta tågresenärer. Här på ett vykort från tiden innan Hotel Drott byggdes.

Trapp: Jodå, det är faktiskt samma hus, även om det är svårt att se vid en första anblick. Nu har det en gång så rikt dekorerade hotellet fått anpassa sig till den nya tidens mer sparsmakade arkitektoniska ideal. Alla dekorationer på fasaden har hyvlats av, tinnarna och tornen har kapats bort och taket har planats ut. Så gick det till på 1940- och 50-talet. Och längst fram i avhyvlingståget gick dåvarande stadsarkitekten själv och en rad karlstadhus gick samma öde till mötes. Vad tycker du? Blev det bättre? Var det bra för stadsbilden? 1970-talet lider, liksom huset, när denna bild togs, mot sitt slut.

Trull: 1986. Bort med alltsammans. Alla husen i hela kvarteret på en gång. Hotel Kung Carl, Stadskällaren och populära Cafe Royal på Drottninggatan åker på ett enda bräde i grävskopornas käftar. Och så upp med en enda fastighet som ersätter allihop. En kvartersstor beigerosa betongborg. Duvanhuset. Välkommen till Karlstad. Är det en slump att glasdelarna sitter där de ursprungliga tornen satt på Hotel Kung Carl? Skulle jag, om jag letade i arkiven, hitta någon förvirrad text om att Duvanhuset har klara arkitektoniska referenser till det gamla hotellet? Det skulle inte förvåna mig. Vad är din egen bedömning? Är det en trevlig arkitektur? Ett bra sätt att förvalta och förnya Karlstads stadsmiljö?

Hade det kunnat gjorts annorlunda?

Översta bilden är del av ett gammalt vykort. Övriga två är från boken 70- och 80-talets Karlstad av Lars Bäckström och Sten-Ove Carlvik.

One response to “Extreme Stadsbild Makeover. Part 3.

  1. Tragiskt. Antagligen helt önödigt också. Har tittat på makeoverbilder på några kvarter jag varit i, och samtliga gånger hittat alternativa lösningar i stället för rivning och ombyggnation. Är själv ett strt fan av sen 1800-talsarkitektur. Tycker dessa hus ofta är mästerverk med sin salongsmöbelmässiga formfulländning.Mycket detaljer omsorgsfullt bearbetade till en harmonisk helhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s