Förnyar, förädlar, förvaltar…?

Kvarteret Gäddan och Laxen, dvs Drottningatan från nr 38 och västerut, är två kvarter som lyckligt skonats från sentida rivningar. I Gäddan (38-44) ligger en härlig blandning av vackra hyreshus från 1900-talets första decennier. En blandbebyggelse som är det sista kvarvarande intakta exemplet på Karlstads stadsbild från denna tid.

Husen som vetter mot Älvgatan är minutiöst välskötta. Men på flera av husen inuti kvarteret samt mot Drottninggatan lämnar underhållet ett och annat att önska. Huset på de två översta bilderna står på Drottninggatan 42 och är ett sällsynt vackert gammalt trähus, i ett synnerligen vackert kvarter.

Just detta hus är sannolikt från sent 1800-tal och är k-märkt i detaljplan, dvs av stort kulturhistoriskt värde. Och borde, tycker man därför, förtjäna en extra omsorgsfull omvårdnad. Under fastighetsägarens – Wermlandsinvest – logotype, som pryder fasaden, läser jag företagets motto ”Förnyar, förädlar, förvaltar”. Det låter ju fint.

Men på denna fastighet, liksom på flera av de andra vackra gamla fastigheter som Wermlands Invest äger i kvarteret, bland annat det pampiga stenhuset på Drottningatan 44, lämnar tyvärr såväl förädlandet och förvaltandet milt sagt både ett och annat att önska.

Operation Karlstad har varit i kontakt med företagets fastighetsförvaltare Anders, som dock inte vill hålla med om att underhållet av fastigheterna missköts. Kika på bilderna ovan och gör din egen bedömning. Vi på Operation Karlstad hoppas att dessa vackra gamla hus snarast får den omsorg som de rätteligen förtjänar.

Annonser

One response to “Förnyar, förädlar, förvaltar…?

  1. Jag håller med. Det vore mycket intressant. Hans Berg som äger Wermlandsinvest är ju en gammal karlstadkille och borde, tycker man, värna stadens kulturmiljövärden. Jag ska maila och fråga hur de tänker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s