Sprutputs förstör Karlstads gamla husfasader


Sprutputs på gamla riksbanken, entrén mot Mitt i city. Den knäckebrödslika putsen släpper i stora sjok och blottar den gamla kalkmålade putsfasaden.


Sprutputs på gamla riksbanken igen, entrén vid Cafe Royal. Den gamla guldgula putsfasaden lyser igenom sjok av bortfallen modern sprutputs.


Rosa sprutputs på Landshypotek, målad rakt över plåtar och fönsterfoder. Under lyser den gamla kalkfärgade putsen fram i gyllengult och gulockra.

I Karlstad ser vi flera exempel på hur man renoverat de gamla kalkputsade fasaderna på våra sena 1800- och tidiga 1900-talshus med sk sprutputs. I princip innebär det att man sprutar på en filmjölkstjock gegga med färgpigment i över hela ytan. Inte sällan sprutas samma soppa rakt över ornament, dekorelement, plåtar och dörromfattningar. Och inte sällan fler gånger i rad, dvs flera renoveringar i rad. Det blir säkert billigt. Men ingen kan väl påstå att det blir bra. Resultatet blir att husen bäddas i ett knäckebrödstjockt lager som efter hand släpper i stora sjok. Dessutom åldras detta lager inte alls med samma behag och har heller inte den färglyster som den ursprungliga, kalkfärgsmålade fasaden. Nej, låt oss se en större omsorg om husen hos våra fastighetsägare. Och låt oss se ett större tillsynsansvar hos dem som har i uppgift att bevaka att dessa vackra gamla hus sköts på ett hantverksmässigt sätt, så att deras historiska särprägel och kvalitet bevaras. Kalkputsade hus från denna tid ska målas med pensel och kalkfärg. I det korta perspektivet blir det säkert dyrare. Men i längden bevarar det värdet på huset långt bättre än den billiga och kortsiktiga metoden med sprutputs. Dessutom är det fantastiskt mycket vackrare att se på.

Vill du se exempel på hus som sprutputsats så kolla Gamla Riksbanken, Landshypotek på Älvgatan, Sockerslottet samt dess granne mot älven (kolla speciellt översta våningen mot Bryggaregatan där den beiga sprutputsen släppt i ett stort sjok och den gamla guldgula originalfasaden har blottlagts). Du hittar lätt massor av flera exempel. Sprutputs är mer regel än undantag i Karlstad idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s