Prefab synas i sömmarna i senaste numret av tidningen Arkitekten

Sveriges Arkitekters akademi för arkitektur är tveksam till utvecklingen inom det industriella byggandet. Efter besök på två aktuella byggen satte sig några av medlemmarna för ett akademisamtal.

– Det här bekräftar mina värsta farhågor, säger akademins ordförande Thomas Hellquist i en artikel i senaste numret av tidningen Arkitekten.

– Dessa besök bekräftar alla fördomar jag haft om industrialiserat byggande: Det blir fult, torftigt och tråkigt. Och jag är skeptisk till intentionerna, fortsätter Hellquist. Jag vet inte om processen är till för att göra bättre miljöer eller om det handlar om en intern förskjutning inom branschen med syfte att uppnå bättre lönsamhet. Och är det då slutkonsumenten som betalar detta? Vi har idag sett byggnader där den arkitektoniska ambitionen är nedtonad, byggnader präglade av processen på det mest triviala sätt. Så här kan det inte fortsätta.

– Man kan säga att vi har sett dåliga prototyper idag. I en annan bransch skulle de inte ha testats på stackars ”vanliga” människor, påpekade Katarina Nilsson.

Och några frågor hängde i luften. Hur åldras dessa hus? Hur påverkas den hållbara utvecklingen av ett industrialiserat byggande? Och vem är egentligen arkitekten när allt fler och allt större prefabricerade element används?

I Karlstad finns det anledning att ta en allvarlig funderare över dessa frågor. Inte minst i tider där bombmattor av alltför likartade hus rullas ut än här, än där. I en takt så rasande att högarna av obesvarade bygglovsärenden bara växer och växer. Blir det verkligen bra? Vem garanterar kvaliteten i stadsmiljön? Vart tog debatten om detaljomsorg, variation och mångfald vägen? Vilket Karlstad är det egentligen vi vill bygga? Frågorna är många.

Annonser

One response to “Prefab synas i sömmarna i senaste numret av tidningen Arkitekten

  1. Pingback: NCC Komplett gick inte alls - men Skanska satsar « Betongelit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s