Vad håller Wermlands Invest på med?


Foto: Detta är vad som är kvar av ett av Karlstads äldsta träd.

På tomten mellan de vackra gamla husen på Drottninggatan 42 och 44 i kvarteret Gäddan i centrala Karlstad har Wermlands Invest, som äger bägge fastigheterna, sågat ner de två vackra gamla träd samt den häck (se flygfoto nedan) som skapade en underbar lummighet och grönska mellan husen och på den förr så vackra innergården, en av få kvarvarande innergårdar i ursprungligt skick i Karlstad.

Nu är det kalt, avskalat och tomt. Alla buskar och övrig grönska är helt bortskövlade. Det större av träden var det största, och kanske äldsta, i hela denna stadsdel, inklusive kvarteret Almén. Vad håller Wermlands Invest och ägaren Hans Berg egentligen på med?


Foto: Den gamla almen var stadsdelens största och kanske äldsta träd.

De nöjer sig uppenbarligen inte med att missköta underhållet av husen, som är i ett uppenbart vanskött skick. Utan ger sig nu på grönytorna också. Och får man verkligen kapa ner träd som är flera hundra år gamla hur som helst?* Hela innergårdsmiljön är nu fullkomligt förstörd. Wermlands Invests sätt att förvalta fastigheter förefaller syfta mer till att förvalta Hans Bergs egen plånbok än att förvalta Karlstad stads- och kulturmiljöer på ett ansvarsfullt sätt.

Vi på Operation Karlstad återkommer med bilder på skövlingen inom kort. Vi kommer också att på måndag morgon ta upp frågan med Stadsbyggnadsnämnden, Kulturnämnden samt med Wermlands Invests ägare Hans Berg. Så här får det bara inte gå till. Skandal Wermlands Invest!

*Komplettering 2007-11-19 | Dagens samtal har gett följande information: Träd som står på privat mark har inget skydd. Ägaren kan ta ner dem om och när han vill. Dock har samtliga jag pratat med på Karlstad Kommun uttryckt samma upprörda känslor som jag själv upplevde när jag såg vad Wermlands Invest nu gjort. De stora träden är viktiga delar av stadsmiljön i innerstaden och berör oss alla. Och vi håller nu gemensamt på att se om man kan hitta en väg att skydda alla träd i innerstaden, så att det krävs rivningslov för att få ta ner dem. Samtliga jag talat med, bortsett från Wermlandsinvest då naturligtvis, tycker att en sådan lösning vore att föredra. Och en annan intressant fråga är – kommer Wermlandsinvest att ersätta de träd de tog bort med nya?

Komplettering 2007-11-20 | Efter att jag i går själv fått luren påslängd i örat av fastighetsskötaren Anders på Wermlands Invest har nu även företrädare från Stadsbyggnadsförvaltningen varit på plats och skådat förödelsen som Wermlands Invest åstadkommit. Mot dem har samma fastighetsskötare uppenbarligen valt att anlägga en ödmjukare attityd, och också återgett andra motiv till kapningen av träden. Wermlands Invest ska nämligen bygga parkeringsplatser där trädet stod, och har redan stakat ut platsen med pinnar. Och den gamla almen var enligt fastighetsskötaren så dålig att den var en säkerhetsrisk. Jotack. Men varför är då den stam som finns kvar på roten absolut kärnfrisk? Visst är det märkligt. Och gatuträdet samt raden av buskar då? Jo, det hade man visst kört på med bilen av misstag. Och sedan hade killen som kapade träden misstagit sig och tagit ner båda, istället för bara det ena. Tjena. Jag tror att var och en själv kan bedöma sanningshalten i dessa ord. Wermlands Invest – förvaltar, förädlar, förnyar står det på skylten på väggen. I det här fallet stämmer det dåligt med verkligheten. Vågar vi tro på att Wermlands Invest bättrar sig, och lever upp till sitt motto i framtiden?

Annonser

3 responses to “Vad håller Wermlands Invest på med?

 1. Det lär knappast bli aktuellt om jag lärt känna Wermlands Invest rätt. Men, nu har folk fått upp ögonen för vilken typ av företag de är, vilket knappast gynnar deras varumärke. Det är jättebra att Stadsbyggnadsförvaltningen är med, och vi behöver även få med Stadsbyggnadsnämnden och Kommunfullmäktige för att snabbt få till stånd ett generellt skydd åt alla träd i innerstaden, så att vi slipper se det här hända igen.

 2. Johannes Martinson

  Hej Peter,

  Tack för en fantastisk blogg. Har precis upptäckt dina bloggar om Karlstad och har sträckläst alltihop.

  Jag bodde i två olika lägenheter i det oerhört charmiga stenhuset på Drottninggatan 44 för ungefär 5 år sedan, och kan skriva under på att Wermlands Invest sköter de här vackra husen på ett högst tvivelaktigt sätt. Jag vet inte hur läget är nu, men då var alla lägenheter i huset rivningskontrakt och standard och underhåll var obefintligt. Enligt uppgifter hade det varit rivningskontrakt sedan mitten av 80-talet när det planerades en utbyggning av busstationen som aldrig blev av. Om detta är 100% sant vet jag inte men det vittnar om den inställning till byggnadsvård som du beskriver att du upplevt i kontakter med WI. Jag går dagligen förbi huset och ser att förfallet har fortsatt åtminstone på utsidan.

  Trots standarden på huset var det ett underbart hus att bo i med härliga äldre detraljer som man aldrig skulle få se i en nyare hyresbostad (skafferi, tjänstefolkssovrum, stora vackra skjutdörrar mellan vardagsrum och matrum, etc..) En del av charmen var innegården, men den är som sagt fördärvad.

 3. Hej Johannes!

  Och tack för de fina orden. Kul att du hittat hit och uppskattar bloggarna.

  Tyvärr kan jag bara hålla med dig i allt du skriver om Hans Bergs och Wermlandsinvests sätt att förvalta fastigheter och Karlstads stadsmiljö. Det är sorgligt rent ut sagt.

  De senaste åren har Hans Berg, bland annat på den innergård du nämner, tagit ner mängder av vackra träd i kvarteret. Alltid med motivet att de var dåliga. Alldeles uppenbart har detta inte varit fallet, utan hans avsikt har enkom varit att beröva kvarteret sin befintliga charm och stolthet, och därigenom bereda väg för grävskoporna. Bland annat gapar sedan flera år flera öppna hål i taket på den vackra stenbyggnaden i hörnet mot Grevgatan.

  Dock tycker jag mig se tecken på att stadsbyggnadsförvaltningen börjar ta frågor som dessa på ett större allvar. Och att de genomskådat Berg och hans avsikter. Han har, precis som du poängterar, sedan flera år alldeles uppenbart haft siktet inställt på att riva alla de fastigheter han äger i detta kvarter. Han gör dock fortsatt sitt yttersta för att få dem att förfalla än snabbare för att sedan kunna använda detta som argument mot en upprustning.

  Charmen du beskriver, med äldre detaljer, låter underbar. Alldeles självklart ska sådant bevaras. Det bör rimligen gå att räkna hem även ekonomiskt då många uppenbart sätter värde på sådana miljöer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s