Apropå ekologiskt byggande och tänkande….


Grönt byggande – vad innebär det? Foto: http://www.fotoakuten.se

I allt fler sammanhang läser man nu artiklar om ekologiskt byggande, om ekohus, gröna hus, passivhus och allt vad man nu väljer att kalla det. Inte sällan tävlar olika leverantörer om vem av dem som är den mest ekologiska byggaren. Och i näst intill alla dessa sammanhang har man fokuserat på husets energiförbrukning när det väl står på plats. Men borde inte det ekologiska perspektivet handla om en fråga som är större än så? En ekologisk aspekt som borde vara mer relevant är uthållighetsperspektivet. Det vill säga den totala påverkan på ekosystemet under hela husets livstid. Från de första pennstrecken på ritbordet fram tills dess det rivits.

Ur detta perspektiv är det en rad frågor man bör ställa sig och som bör ingå i den gröna totalkalkylen för bygget. Hur har t ex framtagandet och transporten av det valda byggmaterialet påverkat ekosystemet? I hur hög grad är husets delar möjliga att underhålla, dvs vilken livslängd har de – och hur påverkar det ekosystemet? Hur har själva byggprocessen, uppförandet i sig, påverkat ekosystemet? Var byggs huset och vilka behov av transportering kommer dess innehavare att ha, och hur kommer detta i sin tur att påverka ekosystemet? Och om det redan finns hus byggda på närliggande platser som går att renovera, hur står det alternativet sig jämfört med en nybyggnad eller rivning/nybyggnad ur ett ekologiskt perspektiv, sett ur uthållighetspektivet?

I varje steg vi tar måste vi fråga oss om steget kan tas på ett annat, mer ekologiskt sätt. I många fall kan det mest ekologiska alternativet kanske vara att inte ta steget alls. Då måste vi ha modet att våga överväga även detta alternativ. Vi måste definitivt våga ha modet att åtminstone överväga saken. Tänka tanken.

Det allra bästa steget är naturligtvis ett som blir en ren vinst för ekosystemet. Kanske borde vi inrätta ett antal riktigt saftiga ekopris för att inspirera den gröna uppfinnarkraften?

Annonser

2 responses to “Apropå ekologiskt byggande och tänkande….

 1. Hej!
  Det är faktiskt så att förvaltningsskedet (=den tid byggnaden används) står för den överlägset största delen av byggnadens energiförbrukning, samtidigt som uppvärmning är den största energiutgiften under förvaltningsskedet. Så jag tycker nog man börjar i rätt ände. Valet mellan ”vanligt nybygge” och passivhus tycker jag iallafall är givet, sen är det klart att byggbranschen kan bli mer miljövänlig som helhet men det gäller då faktiskt ALL nybyggnad.
  mvh Jonas på
  http://betongelit.wordpress.com

 2. Hej Jonas!

  Säkert är det så, men frågan jag vill väcka är att man ur ekologisk synpunkt kanske ibland bör överväga andra alternativ än nybyggnad. Kan man lösa samma behov genom en annan, mer ekologisk, lösning?

  Även om ett passivhus är mer ekologiskt i sig, än t ex ett hus från 1920, så undrar jag NÄR den totala ekologipåverkan som en rivning av 1920-talshuset och ett uppförande av ett passivhus istället, börjar hamna på vinstsidan? Blir det överhuvudtaget under husets livstid?

  Det är den totala kalkylen för hela projektets påverkan som borde avgöra, inberäknat alla eventuella alternativ, och inberäknat hela dess förväntade livstid, istället för endast en jämförelse av förbrukningen/påverkan i förvaltningsskedet.

  Åtminstone om man vill ha någon faktisk positiv påverkan på miljön. Eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s