Hans Berg och Wermlands Invest svarar….ingenting.

Som Wermlands Invest agerar är det hög tid för dem att ändra slogan.

Någon som är överraskad? Inte jag. Mönstret känns nämligen igen. Jag har mött det ideligen under de två år jag jobbat för att vrida kultur- och stadsmiljöutvecklingen i rätt riktning här i Karlstad. Om man får kritik så tiger man. Och lägger locket på. Exemplen på det är otaliga. Det vet alla ni som följt den här bloggen. Så, helt förväntat, så väljer nu Hans Berg och Wermlands Invest att göra det samma. De tiger.

Ägaren Hans Berg struntar i att svara på min fråga hur de resonerade när de med berått mod sågade ner Karlstads största och kanske äldsta innerstadsträd, plus en rad med buskar och ett gatuträd och i ett enda trollslag förvandlade en av Karlstads äldsta och vackraste innergårdar till en karg och avskalad parkeringsplats.

Därmed får vi väl också dra slutsatsen att de anser att handlandet var förenligt med deras företagsidé. Även deras övriga fastighetsförvaltning brister rejält. I centrala Karlstad står flera gamla fina hus som ägs av Wermlands Invest och förfaller på grund av bristande underhåll och vanvård.

På allt fler håll vaknar idag intresset för att med gemensamma krafter verka för ett vackrare Karlstad, ett värnande om stadens kultur- och miljövärden samt en större omsorg och ett bättre helhetstänkande i stadsplanering och nybyggande. Det är bra och det är välkommet.

Tyvärr verkar Wermlands Invest och Hans Berg i det fallet ännu inte ha vaknat utan går i princip rakt motsatt riktning. De river och förstör och låter gamla vackra fastigheter stå och förfalla vind för våg. Mitt i centrala Karlstad. Vad kan det komma sig?

På deras företagsskylt läser vi Wermlands Invest – förvaltar, förädlar, förnyar. Den skylten är falsk marknadsföring och borde plockas ner. Frågan är vad de borde skriva istället?

• Läs alla inlägg om Wermlands Invests ageranden

• Läs insändare i NWT 29 nov 2007

Annonser

5 svar till “Hans Berg och Wermlands Invest svarar….ingenting.

 1. Lite nyfiken, hur vet du att fastigheterna förfaller på grund av bristande underhåll och vanvård?

  En okulär besiktning säger aldrig hela sanningen och den säger absolut inget om planerat underhåll. =)

  Själv har jag ingen aning överhuvudtaget, men man blir ju lite nyfiken på vad du baserar dessa påståenden på. (Gammal artikel, men jag hittade denna kanonsida igår!)

  Kanske se över hur Karlstad kommun förvaltar sina fastigheter? Där anslagen till planerat underhåll verkar ha minskat från år till år, givet indexuppräkning.

  För övrigt ett mycket bra initiativ!! För att få en trivsam och levande stad måste det framförallt kommuniceras med invånarna t.ex.

  Sidan ligger nu bland favoriter och jag kommer besöka den frekvent.

 2. Bristande underhåll är ganska lätt att se med blotta ögat. Speciellt när det som på dessa fastigheter är ganska långt gånget. Wermlands Invest är tyvärr ingen seriös fastighetsägare i detta avseende. Vilket är olyckligt och illavarslande med tanke på att de äger mycket i detta mycket vackra kvarter. Om det brister i engagemang eller kompetens vet jag dock inte. Kanske i båda.

  Karlstads Kommun är en om möjligt ännu uslare fastighetsförvaltare. Att få kommunen som ägare har för allt för många fina gamla hus inneburit en långsamt utdragen dödsdom. Här saknas tyvärr åtskilligt både när det gäller engagemang, kunskap och rutiner för löpande fastighetsunderhåll.

  Det finns med andra ord gott om utrymme för förbättring. Vilket jag gärna påpekar 🙂

  Tack för dina fina omdömen!

 3. Jag jobbar med fastigheter på investerarsidan (tidigare med förvaltning). Gamla hus kostar mycket i underhåll (åtminstone per uthyrbar yta) De borde ägas av ett dotterbolag till KBAB som kan fokusera på kulturhus som det skulle vara svårt att gå runt för. Det kostar inte skattebetalarna så mycket och kan nog gå break-even över tid.

  • Hej Karl! Tack för ditt inlägg. Om gamla hus kostar så mycker mer att underhålla än nya, vilket jag antar att du avser, vet jag inte. Dock är de byggda för att de ska gå att underhålla. Vilket är mer än man kan säga om många nya hus. Underhåll syftar till att förlänga livstiden och att minska driftskostnaden över tid. Brister man i underhållet spar man pengar på kort sikt men drabbas över tid av avsevärt högre kostnader. Slit och släng kostar mer över tid än löpande underhåll. Kulturhus har ju dessutom historiska, kulturhistoriska och stadsmiljömässiga värden som bör beaktas. Värden som uppskattas och värdesätts av många människor. Idag slarvas det tyvärr mycket med det löpande underhållet. Inte minst bland kortsiktiga ”klippare” som har andra värden i åtanke än dem jag nyss nämnde. Om man kunde få till en lösning som innebar att kulturhusen ägdes och förvaltades av en ansvarstagande och kompetens ägare så vore det säkert en bra lösning. Oavsett om den ägaren sedan är KBAB eller någon annan. Idén med en kommunal ägare är dock alls inte dum och lönsamhet över tid är jag, precis som du, övertygad om att det går att få över tid.

 4. Nya hus har dock fördelar:

  Yteffektiva (yta per arbetsplats)
  lägre energikostnader
  Lägre UH-kostnader på fönster, fasader och installationer
  De är också lättare att anpassa för hyresgästers skiftande behov.
  Jag bodde i studentboendet på Romstad och gick ofta längs älven in till stan och njöt av de gamla husen och de fina träden längs vattnet. De gamla husen är nog inte så lämpade för den moderna tidens kravprofil på vad som är en lönsam investering då de också förtjänar en påkostad trädgårdsskötsel.
  Nu bor jag och arbetar i Stockholm och ser hur de gamla bodtadshusen från 1880-1920-talet som varit kontor har börjat halka efter de nya moderna kontoren när det gäller kunders krav på yteffektivitet och flexibilitet, resultatet kan bli att de återigen blir bostäder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s