Hur mår du idag?


Stockholmarnas dagsform återspeglad på Hötorgsskraporna.

Bor du i Stockholm så kan svaret på hur Stockholmarna mår idag från och med torsdagen den 1 november avläsas på Hötorgsskraporna i Stockholm då konstnären Erik Krikortz öppnar sin utställning ”Känsliga städer” (eng Emotional Cities), inbjuden av Moderna Museet. Via www.emotionalcities.com välkomnas man att registrera sin dagsform på en sjugradig skala, från mycket ledsen till väldigt glad. Dessa känslolägen motsvaras av en färgskala från violett till röd, och kopplas till färgad belysning av fasaderna på de fem höghusen vid Hötorget i Stockholms city.


Emotional Cities. Stockholm blues.

Erik Krikortz är upptagen vid frågor om demokrati och det offentliga rummet. Han fortsätter en lång konsthistorisk tradition av att påpeka stadens brister och förtjänster, samtidigt som han använder sig av ny teknologi och dess möjligheter till interaktion. I Känsliga städer tas alltså känslopulsen på Stockholm. Eller som Krikortz själv uttrycker det:

”Reklamen dominerar det offentliga rummet, påpekar våra brister och talar om vad vi behöver för att må bra. Vår ekonomi är en ’bristekonomi’ som bygger helt och hållet på otillfredsställelse. Genom ljusinstallationen kan stadens invånare kollektivt själva tala om hur de mår. Resultatet blir en psykologisk diagnos på samhället.”


Emotional cities. Violett = stockholmarna är ledsna idag.

Vilken kul idé. Kanske något att testa i Karlstad? Varför inte på Teaterns fasad. Eller kanske någon annan stans? Jag känner mig redan lite rödare. Hur mår du?

Fler bilder på det effektfulla färgspelet hittar du här.

Komplettering 2007-12-04: Konstnären Erik Krikortz som ligger bakom projektet har idag hört av sig till Operation Karlstad och sagt att han gärna vill medverka till ett genomförande i Karlstad. Kanske har vi någon intresserad finansiär till projektet bland våra läsare? Projektet lär betala sig mångfalt i medial uppmärksamhet. Här av er på 0730-20 52 82.

Annonser

3 responses to “Hur mår du idag?

 1. Hahahahahaha… testa i Karlstad. Tillåt mig skr… ähum… gråta.
  Läste just i gratisblaskan ”Vi i Karlstad” var våra skattepengar går. Du vet 33% till skolan, 37% till omsorg, 10% till gymnasieskolan osv.
  Övrig verksamhet visar sig vara 5%.

  5% – då undrar man ju hur mycket kulturen får av dessa procent…

  För övrigt är jag big fan of this blogg från och med idag… tjipp

 2. Drömma går ju 🙂 Eller hur. Trollar man sedan med knäna samtidigt så är mer än man tror möjligt. Tro mig. Man kan ju t ex strunta i tevesändningarna från två fullmäktigemöten, vips, så har man 100.000 kr. Och allt behöver kanske inte komma från kommunens skattkista. Kanske kan vi få några företag intresserade av att sponsra projektet, som säkerligen lär röna stort massmedialt intresse = bra använda pengar. Även här i de djupa skogarna. Wait and see 🙂

 3. nils-olof wärnsved

  Hej!
  Önskar Erik Krikortz mejl.

  Mvh
  Wärnsved
  och tack på förhand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s