Flera av Karlstads gamla putsfasader förfaller på grund av felaktigt underhåll

Klaraborg Musikskolan Karlstad
Exempel 1: På Kommunala Musikskolans hus vid Klaraborg har fasaden bättrats i flera omgångar med felaktiga färgtyper och felaktiga kulörer.

På flera gamla putsade hus i Karlstads innerstad ser man idag tråkiga exempel på hur husens ofta rikt dekorerade putsfasader förfaller eller far illa på grund av bristande eller felaktigt underhåll. Inte sällan sker det på grund av felaktiga materialval vid lagning, underhåll och målning. Felaktigt underhåll, t ex med sprutputs eller med felaktig färg som t ex akrylatfärg, kan få ödesdigra konsekvenser för putsfasaden och bli mycket kostsamma i förlängningen för fastighetsägarna.


Exempel 2: På k-märkta Landshypotek på Älvgatan har rosa sprutputs brutalt målats rakt över såväl fasad, plåtar och fönsterfoder. Under lyser den gamla kalkfärgen fram i tidstypiska färgerna gyllengult och gulockra.

Underhåll av en putsfasad kräver god materialkännedom och ska bara utföras av på området specialiserade fackmän. Flera av dagens aktörer på området förefaller tyvärr sakna denna kunskap och det finns därför anledning att som fastighetsägare vara särskilt noggrann vid valet av entreprenör för denna typ av jobb. Inte minst om man har det ansvarsfyllda uppdraget att förvalta ett hus med stort kulturhistoriskt värde. Och just bland fastigheterna med denna typ av fasader återfinns en rad k-märkta hus i Karlstad innerstad.

Katolska Kyrkan Karlstad
Exempel 3: Katolska Kyrkans vackra hus på Drottninggatan 38 bättringsmålades efter klotterangrepp. Med fel färgtyp och fel kulör.

Ända sedan medeltiden har man putsat fasader i Sverige, ett gott bevis på dess tidlösa goda egenskaper. Och fortfarande putsar man nya hus, både murade och byggda i trä. När timmerhusen började putsas under 1800-talet, kallade man det revetering. En livslängd på 50 år kan man gott vänta sig vid normalt underhåll av ett putsat hus. Putsen blir blöt vid regn, och måste få chans att torka ut för inte fuktproblem ska uppstå. Sönderrostade fönsterbleck, trasiga stuprör och hängrännor samt läckande tak förser putsen med mer väta än den förmår att göra sig av med och förkortar fasadens livslängd avsevärt.

Alfieshuset i Karlstad
Exempel 4: Västra torggatan, där Alfies pizzeria huserar i bottenvåningen, ett gammalt fint 1800-talshus med rikt dekorerad putsfasad. Men total avsaknad av underhåll. Puts och dekor trillar bort i  stora sjok.

För att uppnå bästa resultat, såväl etstetiskt som ekonomiskt, vid reparation och underhåll av en putsad fasad ska man använda samma material som använts från början. På hus byggda mellan 1850–1920 har man med största sannolikhet använt kalkputs och kalkfärg. Både dessa material är billiga i inköp och ger en en flexibel fasad som klarar mindre rörelser utan att spricka och som släpper igenom fukt och därmed torkar fort efter ett regn. Kalkfärgen ger dessutom en vacker sidenmatt yta med de livgivande färgskiftningar som vi vanligtvis förknippar med gamla putsfasader. På nyare underlag som kalkcement och cement används nyare färgalternativ som t ex kalkcementfärg eller silikatfärg som ger en hårdare och ”dödare” färgyta, helt utan de vackra färgskiftningarna som kalkfärgen ger. Tyvärr rekommenderar mindre nogräknade målerifirmor per automatik de nyare färgerna på alla typer av puts, något som i förlängningen kan bli mycket kostsamt för fastighetsägaren.

Operation Karlstad kommer att inom kort göra en stadsvandring tillsammans med inbjudna företrädare från stadsbyggnadsnämnden, stadsbyggnadsförvaltningen, teknik- och fastighetsnämnden, teknik- och fastighetsförvaltningen och Värmlands Museum samt med kunniga fackmän och berörda fastighetsägare för att försöka komma till rätta med problemet. Är du intresserad av att delta så hör av dig till oss på tel 0730-20 52 82. Vi återkommer med ytterligare information om vandringen, talande bildexempel samt fördjupad fakta inom kort.

Annonser

5 responses to “Flera av Karlstads gamla putsfasader förfaller på grund av felaktigt underhåll

  1. Var dom blinda när dom målade Katolska Kyrkan? Vad tänkte dom med? Har du frågat dom?

  2. Man skulle nästan kunna tro det. Helt fel kulör och fel färgtyp. Rejält oproffsigt, och faktiskt nästan ett större vandaldåd än klottret som skulle målas över. Jag har pratat med Katolska Kyrkan om målningen, som enligt preliminära uppgifter utfördes av Sandå Måleri i Karlstad. Jag ska kolla den uppgiften närmare och ställa din fråga till dem som målade. Den är ju utan tvekan befogad.

  3. Det är ju nästan så man vill gråta när man ser Alfies huset!! Vem är ansvarig? Varför underhålls det inte?

  4. Huset ägs av Albér Fastigheter (www.alber.se), som bl a äger husen på Kasernhöjden. Vi påpekade förfallet redan för två år sedan (klicka på länken ”Alfies” längst ner i artikeln) och Tommy som äger Albér lovade då en renovering inom kort. Inget har dock hänt och förfallet fortgår tyvärr alltjämt. Låt oss hoppas att en restaurering påbörjas inom kort och att den sker på ett ansvarsfullt och professionellt sätt så att husets vackra originaldetaljer bevaras. Huset har ett stort kulturhistoriskt värde för Karlstad.

  5. Komplettering i feb 2011. Alfieshuset, ägt av Albér fastigheter, som i bottenvåningen huserat en restaurang alltsedan det byggdes, har sedan en tid restaurerats mycket stilfullt av ägaren. Putsen har lagats, dekorelement återställts och fasaden har fått en vacker färgsättning. Även originalfönstren har renoverats och behållits intakta vilket hedrar fastighetsägaren. Huset, med anor från det tidigare intilliggande Karlstad Bryggeris dagar, har såväl ett stort stadsmiljömässigt som kulturhistoriskt värde. Enligt uppgift finns även rikligt med interiöra originaldetaljer som stuckaturer, trägolv och kakelugnar bevarade. Hatten av för ett exempel på en ansvarsfull och kompetent fastighetsförvaltning av fastighetsägaren Albér Fastigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s