En potentiell berättarlada….?

Väl synlig från vägen vid västra infarten till Karlstad står denna vackra gamla lada. Plus några mindre uthus och ett bostadshus. Detta är resterna av en stor herrgård som stod här fram tills dess huvudbyggnad brann ner på 1920-talet. Gårdens ögor omfattade ursprungligen hela Skutberget och kring herrgården låg en stor engelsk park. Miljön härute är än idag magisk. Om man bortser från motorvägens brus förstås.

Formatet är fantastiskt. Och detaljerna likså. Men tyvärr förfaller hela fastigheten allt mer för varje dag som går. Ändå är stämningen här ute idyllisk. Som ett sorts bortglömt ingemansland. En tidslucka mellan stad och land. Ett minne från en annan tid. Ett annat liv.

Arkitekturen är även den fantastisk. Nästan sakral. Och ladan, som sannolikt byggdes någon gång på 1800-talet – är – precis som resten av gården, sannolikt den sista i sitt slag i ett så citynära läge. Egentligen borde man kunna k-märka en sådan här miljö tycker jag. Och jag leker med tanken på att vi faktiskt skulle kunna göra en berättarlada av den, som den i Sunne.

Läget är perfekt, nära stan. Ladans storlek likaså. Och det är väl synligt från motorvägen. Och gott om plats att parkera bilar. Inuti finns gott om plats för scen, åskådarläktare och loger. Och kanske ett litet café.

Insidan är magisk. Ljusspelet. Rymden. Har du varit på berättarladan i Sunne så vet du vad jag pratar om. I dessa tider pratas det om exploateringsplaner i snart sagt varje väderstreck här i Karlstad. Jag tror knappt någon längre har en överblick över vad som egentligen pågår. Vad jag vet är dock att en av dessa exploateringsplaner sträcker sig över, och förbi, området där den gamla jordbruksfastigheten, och ladan, står. Närheten till stan och till köptemplet Bergvik gör naturligtvis läget attraktivt. Här ute finns det ännu gott om mark. Varför inte infoga idén om en Karlstads Berättarlada i planen?

Komplettering 2007-12-10 | Jag har idag pratat med Christina Hägglund på Teknik- och fastighetsförvaltningen och fått veta att gården och ladan ägs av Karlstads Kommun. Området kallas Eriksberg. Christina berättar också att man även från kommunen lagt märke till den vackra gården och funderat kring hur man skulle kunna bevara den. Hon lovade också att ta med sig frågan om hur man kan se till att ladan snarast stängs till och får ett bättre skydd mot fortsatt förfall. Idag står ladan och det gamla bostadshuset som sagt och förfaller vind för våg. Underhållet är helt obefintligt och behovet av åtgärder är akut. Operation Karlstad kommer att löpande rapportera om det fortsatta händelseförloppet i text och bild.

Annonser

2 svar till “En potentiell berättarlada….?

  1. Ta vara på denna vackra och genuina lada KARLSTAD KOMMUN och gör något vettigt med den! Jag vet att det finns fler än jag som är intresserad av kultur och historia. Karlstad skulle behöva fler historiska byggnader som kan locka hit fler turister och boende. Gör ladan till en berättarlada, en mysig restaurang, café, festlokal eller något annat roligt. Vi måste börja ta vara på och utnyttja våra vackra byggnader till fullo.

  2. Hej Peter. Har du någon ny information om vad som händer med gården i Eriksberg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s