Vem har rivit den vackra gamla ladan nedanför IKEA? Och varför?


En naken stengrund är allt som finns kvar av den vackra gamla ladan….

Under decennier har cyklande och gående flanörer på väg ut mot idyllen Göteborgsudden passerat förbi den både pampiga och vackra ladan på ängen alldeles nedanför dagens IKEA. Ladan var en av få kvarvarande tidiga 1800-talslador av detta format i Karlstads närhet och den skänkte vacker prägel åt det gamla odlingslandskapet. Och påminde oss om en tid som rådde innan köpcentren föddes. Nu har ladan plötsligt rivits. Bara den nakna stengrunden står kvar. Vem har gjort det? Och varför? Skymde den kanske utsikten från IKEAs restaurang? Bit för bit berövas Karlstad nu i rask takt sina historiska minnesmärken. Vad pysslar våra kulturmiljöansvariga egentligen med? Har vi över huvud taget några?

Komplettering 2007-12-10 | Jag har nu fått information om att ladan rivits av Karlstad Kommuns Teknik- och fastighetsförvaltning. Rivningen godkändes av också av Stadsplaneförvaltningen. Ladan stod på ett s k arrende som ägs av Karlstad Kommun och som ligger utanför detaljplanelagt område. Kanten går uppenbarligen i slänten nedanför IKEA. Enligt uppgift ansågs ladan vara fallfärdig och en säkerhetsrisk och kostanden för en renovering för hög. Hmmm. Jag skulle vilja se den kalkylen. Det som saknas är nog trots allt inte pengar utan en bättre överblick och kontroll över samt samsyn kring vilka kulturhistoriska värden vi har och hur de ska underhållas.

Annonser

2 responses to “Vem har rivit den vackra gamla ladan nedanför IKEA? Och varför?

  1. Måste man söka rivningslov ute på landet? Har hört att man i princip kan riva hur som helst om huset inte är skyddat på något sätt. Eller hur är det?

  2. För att få riva en byggnad inom s k detaljplanelagt område, oftast detsamma som tätort, krävs enligt Plan- och bygglagen att åtgärden först prövas genom rivningslov. Bergvik är ju bevisligen detaljplanelagt. I det här fallet handlar det om att ha förmågan att se och våga värna kulturhistoriska och miljömässiga värden. Något det är dåligt beställt med bland stadens beslutsfattare och bygglovshandläggare. Jag ska gräva lite i hanteringen av ärendet och återkommer med mer information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s