Braghska villan – en bra lösning på problemet med landstingets behov av fler parkeringar


Seminarieparken kan pusta ut. Landstingets parkering kommer att hamna i Braghska Villans före detta trädgård. En bra lösning.

I NWT kan vi den 13/12 läsa att den livligt omdebatterade frågan kring en lösning för landstingets behov av parkeringsplatser nu funnit en lösning. Lösningen blir att låta asfaltera trädgården till den på området belägna, och här om året rivningshotade, Braghska villan. Även denna lösning ser på pappret lite brutal ut men ser man den i relation till de andra förslag som figurerat, så är det tveklöst det minst olämpliga. Och arbetet med asfalteringen är nu redan påbörjat, läser vi i artikeln.
hhhh– Jag beviljade ett bygglov i fredags, säger stadsbyggnadsdirektör Gunnar Persson till NWT. Jag hade då sagt nej till närmast horribla förslag om p-platser i den vackra parken bort mot vaktmästarbostaden i hörnet Rosenborgsgatan–Älvgatan. P-platser i Bragska villans trädgård blir trots allt mindre iögonfallande.

Och från Operation Karlstads håll är vi helt eniga med direktör Gunnar Persson. Förslaget med parkering i Seminarieparken var så huvudlöst att det föll på sin egen orimlighet. Och planerna på en parkering nere vid den vackert pittoreska vaktmästarbostaden, planer som var okända för oss, var lika illa de. Braghska villan har, sin vackra arkitektur till trots, hamnat i ett läge där den idag helt berövats sitt ursprungliga sammanhang. Kulturhistoriskt är den skada som sker här av begränsad art.

Trist i sammanhanget är dock att Landstinget enligt artikeln, helt i onödan, och stick i stäv med den gjorda överenskommelsen, sågat ner att stort antal av de stora björkarna på området. Det är anmärkningsvärt och synnerligen oansvarigt. Återigen förlorar staden delar av sina gröna lungor helt i onödan. Detta aktualiserar än mer den av Operation Karlstad för en tid sedan väckta frågan om behovet av ett allmänt ”rivningsskydd” för alla träd i innerstaden. Hur tar vi detta vidare?

Vi måste kunna förvänta oss av Landstinget att agera med en större finkänslighet och ett större ansvarstagande när det gäller vårdandet av Karlstads kultur- och naturmiljöer. I den debatt som nu föregått har det ansvarstagandet tyvärr helt lyst med sin frånvaro. Och det är olyckligt. För att inte säga oacceptabelt. Frågan är om det beror på bristande intresse eller helt enkelt på bristande kunskap. Bättre kan ni Landstinget!

(Insänd som insändare till NWT 13/12)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s