Spännande tankar kring kompakta citynära villakvarter från amerikanska Portland


Courtyards, dvs flera hus samlade kring en gemensam innergård….


…är en modell som är populär i amerikanska Portland.

I amerikanska Portland var man tidigt ute med tankar kring hur man kan bygga bättre, mer mänskliga och miljövänliga städer. Redan på 70-talet slopade man t ex en tänkt satsning för en motorvägsliknande genomfart för att istället satsa på en spårvagnslösning. Och precis som i många svenska städer jobbar man idag idogt för att på olika sätt förtäta staden, utan att offra dess värdefulla offentliga rum och ekologiska uthållighet. Inte sällan bjuder man in till stora, av stadens själv sponsrade, arkitekttävlingar för att sporra till nya, spännande tankar kring stadens utveckling.

Nyligen anordnade man The Portland Courtyard Housing Design Competition, en tävling vars syfte var att uppmuntra användningen av s k courtyard housing (grupper av hus samlade kring en gemensam innergård) för att skapa moderna citynära småhusområden med högre täthet (densitet) än i de traditionella villaförorterna. I Portland har man en lång tradition av att jobba med vad man kallar ”street oriented urbanism”.

–De traditionella förortshusen undviker gatan, medan courtyard-husen använder sig av och anknyter till den på ett mycket mer direkt sätt, säger Mark Gillem, tävlingssamordnare och professor i arkitektur vid The University of Oregon.

Jag är benägen att hålla med Mark Gillem och gillar vad jag ser. Det vinnande bidraget (bilderna ovan) ser mycket spännande ut med sina relativt kompakta storlekar, välutnyttjade planlösningar, minimala trädgårdar och parkering direkt utanför den egna dörren. Ett intressant alternativ för småhusbebyggelse i utkanten av citykärnan, där man bibehåller stadens höga densitet och kvartersstruktur. Kanske något vi kan få en eller flera byggherrar i Karlstad att nappa på?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s