Varför är det så tomt i Mitt i Citys fönster?

I stora delar av Mitt i city har man lyckats väl med skyltfönstren. Och tillskottet av kommersiella lokaler har på ett mycket positivt sätt bidragit till mångfalden och stadslivet. Men hur har man egentligen tänkt med fönstren på andra våningen mot Tingvallagatan och Järnvägsgatan?

Här gapar fönster efter fönster, i långa rader, helt tomma. Det förefaller som man lagt smala transportgångar i skyltfönstren ut mot gatan, istället för att använda dem som levande, transparenta delar av butikerna, livet inuti. Mycket märkligt planerat. Hur har man tänkt?

Nog borde man väl åtminstone kunna använda dessa fönster till någon form av skyltning? Bäst av allt vore naturligtvis om butiksmiljöerna gick ända ut, så att huset levde på ett annat sätt. Det skulle absolut se trevligare, och mer lockande ut, sett från gatan. Och kanske även inifrån. Något att fundera över kanske?

Tillägg 08-01-09 | Jag har nyss pratat med centrumchef Hans Eriksson, som förklarar att detta är transportgångar till butikerna, som dessutom fungerar som utrymningsvägar. Vad gäller anledningen till detta utseende hänvisar han till arkitekterna – Ågrenkonsult som ritat interiören, och Brunnberg & Forshed som ritat exteriören.

Jag har nu även pratat med arkitekterna. Ludmilla Larsson på Brunnberg & Forshed berättar att utseendet beror på att Mitt i city interiört är utformat som en inåtvänd galleria, med lager och transportgångar ytterst. Enligt den modell som slutna gallerior i industriområden brukar ha. Ett besynnerligt val, kan tyckas, mitt i en levande citykärna.

Ursprungligen var det inte tänkt att vara några fönster alls i plan 2, men B & F lyckades trots allt få med fönster i fasaden, något de absolut tyckte behövdes. Och jag är den förste att hålla med. Enligt Ludmilla var det många och långa diskussioner kring denna utformning. B & F förordade en större transparens, med butikslokaler med utsikt. Medan Ågrenkonsult, som ansvarade för interiören, ville ha fönsterlöst.

Men resultatet blev alltså en kompromiss. En inåtvänd galleria med tomma fönster i fasaden. Enligt Ludmilla Larsson borde det dock vara fullt möjligt att planera om butikslokalerna för att skapa den önskade transparensen. Och att hitta en alternativ lösning för transporter och utrymningsvägar. Något som enligt henne sannolikt skulle öka husets värde som handelshus. Kanske något för Hans Eriksson och centrumledningen att ta med sig till cheferna på Steen & Ström AB. Återstår att se vad Ågrenkonsult har att säga om saken. Hur tänkte de?

Annonser

9 responses to “Varför är det så tomt i Mitt i Citys fönster?

 1. Roligt att fler har noterat detta märkliga bygge… Är det bara öde korridorer bakom rutorna, eller finns det någon mer seriös tanke med de tomma fönstren?

  Är det inga företag som ska använda ytorna kanske de kunde erbjudas gratis till stadens föreningsliv? 🙂

 2. Visst är det märkligt?? Jag har bollat frågan vidare till Hans Eriksson och den övriga centrumledningen för Mitt i City. Ska bli intressant att höra hur de tänkt. Så fort jag får svar så lägger jag ut det här på Stadsmiljöbloggen.

 3. Är det inte så att det man ser genom fönstren är utrymningsvägar? Och pga. de djupa lokalerna var detta enda lösningen för att klara brandkraven?

 4. Möjligt. Märklig lösning om så skulle vara fallet. Som om man kom på det i sista stund, javisst ja, utrymningsvägar ska vi ha också. Då får vi skippa skyltfönstren och lägga dem längst ut. Men, som sagt, jag väntar på svar från centrumchef Hans Eriksson och hans kollegor. Har inte hört ett knyst från någon av dem än.

 5. Jag har nyss pratat med centrumchef Hans Eriksson, som förklarar att detta är transportgångar till butikerna, som dessutom fungerar som utrymningsvägar. Vad gäller anledningen till detta utseende hänvisar han till arkitekterna – Ågrenkonsult som ritat interiören, och Brunnberg & Forshed som ritat exteriören. Svar från dem hittar du ovan i ursprungsposten, under tillägg längst ner.

 6. Ljusätt förnstren
  varför inte planka idén från hötorgskraporna där ljussättning i olika färger berättar om hur stadens invånare mår för dagen.

  http://www.emotionalcities.com/

 7. Bra idé tycker jag. Emotional Cities är en grymt kul idé tycker jag och jag skrev om det för en tid sedan här på stadsmiljöbloggen https://operationkarlstad.wordpress.com/2007/11/30/hur-mar-du-idag/

  Fast bäst av allt i detta sammanhang vore naturligtvis om man planerade om varuhuset så att affärerna går ända ut och medverkar till en levande stadsbild med både insikt och utsikt.

 8. Funkis som stildräkt – det ju så långt från funkisens ideal man kan komma. Arkitektur som yta. Uno Åhrén måste vända sig i graven.

 9. >Johan

  Det jag slås mest av här är det oerhört märkliga valet att välja att bygga en inåtvänd galleria mitt i en levande stadsmiljö. Och sedan tänka sig huset utan fönster. Det är faktiskt ett av de mest stadsmiljöfientliga arkitektoniska greppen jag sett på lång, lång tid. Butiker ända ut mot gatan, eller små kontor alternativt lägenheter utanför gallerian hade i så fall varit en bättre lösning tycker jag. Jag väntar fortfarande på svar från Ågrenkonsult. Får se om det kommer något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s