Visst är sockerslottet sagolikt vackert. Men hur mycket av originalet finns egentligen kvar?

Sockerslottet i Klara har flera gånger röstats fram som det vackraste huset i Karlstad. Och det kan man förstå. Med sina tinnar och torn och rikt dekorerade putsfasad för det utan tvekan tankarna åt sagornas värld. Men hur likt är dagens sockerslott egentligen det som ursprungligen ritades av arkitekten Carl Osterman och byggdes år 1899?

För att undersöka saken hämtade vi originalritningen från Stadsbyggnads- kontorets ritningsarkiv. Här kan vi se att huset i stora drag faktiskt är sig likt. En del putsdekorer, t ex ovanför fönstren och på burspråken har dock tagits bort och slätats ut. Den allra största förändringen av huset har skett uppe på taket. Dels har den staketlika balustraden överst på fasaden helt plockats bort. Och fastigheten har därigenom tappat lite av sin karaktär, samt framstår som mindre. Dels har taket, med tinnarna och tornen helt byggts om. Och de ursprungligen rikt dekorerade originalen har ersatts av kraftigt förenklade kopior.

Förändringarna på ett hus går ofta i små steg. Utan att man först märker dem alls. Men med tiden kan de små förändringarna, om man inte är uppmärksam, sammantaget helt komma att förändra husets ursprungliga karaktär. Sockerslottet har tack och lov haft förståndiga ägare. Och förändringarna som genomförts är relativt begränsade. Skulle man vilja återställa taket och tornen, samt den förlorade putsdekoren, så är det idag fullt möjligt. I Sundsvall har liknande takrestaureringsprojekt genomförts med lokala Länsstyrelsepengar och hantverkare från Polen och Spanien, där det gamla hantverkskunnandet lever kvar. Och resultatet är häpnadsväckande vackert.

“Det har sagts mycket sant att dessa gamla byggnader inte tillhör endast oss; att de har tillhört våra förfäder och de kommer att tillhöra våra efterkommande såvida vi inte spelar dem ett spratt. De är inte på något sätt vår egendom, att göra som vi vill med. Vi är bara förvaltare åt dem som kommer efter oss.”

William Morris i sitt tal vid Society for the Protection of Ancient Buildings årsmöte 1889

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s