Håkan, Håkan, Håkan…..har du fått höghusfeber?


Håkan Holm vill bygga högre, och högre, och högre…. Foto: SVT

Mycket tokigt slipper onekligen stundtals över stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holms läppar. Men frågan är om inte uttalandet i SVTs Värmlandsnytt här om dagen tar priset. Nu vill Håkan bygga 1.000 nya lägenheter i centrala Karlstad genom att helt enkelt bygga till några våningar på de befintliga husen. Tjena. Det kanske inte skulle bli helt lyckat rent arkitektoniskt Håkan. Har du tänkt på det? Är detta verkligen något som du förankrat hos de övriga 10 ledamöterna i Stadsbyggnadsnämnden?

Stadsbyggnadsnämnden har enligt Plan- och bygglagen det yttersta ansvaret för att värna stadens kulturhistoriska, arkitektoniska och konstnärliga värden. Håkan Holms förtätningsidé kan knappast anses vara förenlig med den uppgiften. Frågan är om Håkan Holm drabbats av en rejäl släng av höghusfeber.

Nu vill jag dock gärna tro att Håkan Holms uttalande kanske kom ut något onyanserat, och att de slutsatser man kommit fram till i den förtätningsstudie som nämns i inslaget är något mer genomtänkta. Jag ska försöka komma över studien och i återkommer i ett senare inlägg om detta.

Visst kan jag ge Håkan Holm rätt så långt att det faktiskt finns utrymme för en viss förtätning och förädling även i Karlstads innerstad. Och kanske till och med för påbyggnad av ett och annat hus. Men, den måste ske med urskiljning och med omsorg om stadens kulturhistoriska, stadsmiljömässiga, arkitektoniska och konstnärliga värden. Det tror jag att samtliga andra aktörer, såväl i Stadsbyggnadsnämnden, på Stadsbyggnadskontoret, i arkitektkåren, i gruppen som gjorde förtätningsstudien och bland folk på gatan både förstår och är ense om. Och sannolikt Håkan Holm också, faktiskt. Det lät bara inget vidare så som det formulerades av honom i intervjun på SVT.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s