I väntan på ett nytt konserthus i Karlstad, får ni här en bild på Oslos nya.

Medan ett nytt operahus diskuteras för fullt i Stockholm, så är Oslos nya opera snart invigningsklar, läser jag i en artikel på DNs webbtidning Prestigebygget blir både operahus och utsiktsplats. Opera och modern märkesarkitektur drar kulturintresserade turister. Kampen mellan europeiska städer hårdnar, och kulturturismen blir en allt viktigare inkomstkälla. Oslo satsar både på operabygge och ny utställningsarkitektur.

Annonser

4 svar till “I väntan på ett nytt konserthus i Karlstad, får ni här en bild på Oslos nya.

  1. Visst är det ett prestigebygge, Oslos nya operahus. Och visst låter det fint, att kunna sitta på Operans utecafé vid vattenkanten en varm vårdag.

    Svårare är att få ordning på Operans direkta omgivning. Idag ligger den centralt, men mycket isolerad i det gamla hamnområdet Björvika. Helt avskiljd från övriga centrum – först av sex filer E18, därefter dubbla järnvägsspår.

    Nu planeras förvisso E18 attt läggas i tunnel, men området som planeras i markplan blir knappast något inbjudande promenadstråk. Idag befolkas det av Oslos narkomaner och glädjeflickor – som så ofta kring huvudstäders centralstationer. Planen här att bygga höga kontorshus på rad – i folkmun kallat ”Barcode”. Hur ofta känns det lockande att ta med familjen på söndagspromenad i helgstängda kontorskvarter?

  2. Jag har inte varit på platsen själv. Men jag kan förstå om detta är den känsla man får idag, eftersom detta är det första steget i utbyggnaden. Att de stora offentliga byggnaderna kommer på plats först känns dock helt rätt, även om de inledningsvis kan se malplacerade ut. De är viktiga dragplåster, när det gäller att peka ut i vilken riktning man vill att staden ska växa. I Oslo, precis som i Stockholm, Malmö eller Karlstad.

    Och visst är det en grannlaga utmaning att bygga ut dessa områden och knyta ihop dem med den befintliga staden på ett levande och bra sätt. Där ingår självklart att se till att dessa områden lever 24 timmar om dygnet, och inte blir, som du säger, helgstängda kontorskvarter. Detta är ju stadsbyggarnas uppgift och den får vi innerligt hoppas att de tar på allvar och är förmögna att ro i hamn. Här är också den lokala medborgardebatten tror jag viktig för att påverka utseendet och innehållet. Det finns ju höga ambitioner, såvitt jag förstår när jag läser artikeln, när det gäller just att göra området levande. Ska bli spännande att följa.

  3. Operahuset i Oslo är ett tydlig exempel på att man menar allvar med att förvandla gamla hamn och industriområden till en sjöfront i det sk ”fjordbyen” projektet. Det är tänkt bli en helt fungrande stadsmiljö med allt från kultur arbete, shopping och boende etc. En tänke som slår mig ,vart finns ålderdomshemmet i inrehamn, Karlstads ”Rynkeby” ?

  4. Spännande projekt. Precis så önskar jag att man satte målsättningen i Karlstad också. Men de inledande stegen på Barkkassen och Pinassen har tagits i helt fel riktning och med allt för liten grad av styrning. Här blir det, precis som i det område du nämner, Vågmästaren (som snabbt och träffsäkert fick namnet Rynkeby i folkmun), istället en starkt ålderssegregerat område med alltför kompakt och steril bostadsrättshusmiljö. Så långt från levande stad som det går att komma. Tyvärr förefaller inte Karlstads stadsarkitekt och stadsplanedirektör samt deras kollegor se detta, eller också fegar de och vågar inte stå upp för stadens värden. Om jag har fel beträffande detta så får de gärna höra av sig och berätta hur det egentligen ligger till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s