Så här skulle strandpromenaden längs Kanikenäsbanken kunna byggas…om vi ville det

Med kvartersbundna fasader i gatuliv. Affärer, krogar och caféer i bottenplanen. Och bostäder eller kontor där ovanpå. Pulserande liv under dygnets alla timmar. Arkitektur som är lekfull vad gäller färg och form. Och en inbjudande miljö som känns mer allmän än privat. Som här, längs Nyhavn i Köpenhamn.

Kanske något att sträva efter när vi nu står inför utmaningen att designa strandpromenaderna längs Tyggårdsviken, Barkassen och Pinassen i Karlstad. Samt fortsättningen ut mot hamnen. Och varför inte tillåta båtar som dessa att ankra upp längs kajen? Kanske till och med permanent som längs kajerna vid Strandvägen i Stockholm.

Vilket Karlstad är det egentligen vi vill bygga? Bostadsområde? Eller levande stadsmiljö?

6 responses to “Så här skulle strandpromenaden längs Kanikenäsbanken kunna byggas…om vi ville det

  1. Det planerade höghuset i Tyggårdsviken förstör tanken med strandpromenad längst ute på udden. Huset kommer att starkt begränsa vyn ut mot vattnet. Protestera…..!!!!

  2. Det gör jag, för allt vad tygen håller, jag lovar 🙂 Och jag håller med dig. Enligt vad jag hört ryktesvägen handlar det om ett löfte som gjorts upp med Löfbergs långt tidigare, vid sidan av den gängse processen. Tyvärr verkar det vara på denna nivå dagens stadsplanering bedrivs i Karlstad. Vi skulle behöva en mer synlig och aktiv stadsplanedirektör och stadsarkitekt. Det är ju där kompetensen borde finnas.

  3. hmm. Det där påminner om hur man byggde i Ängelholm för några år sedan på Grönvalls gamla tomt. Tätt stående hus med affärslokaler i bottenvåningaarna. Det ser trevligt ut där. Hus med olika karraktär men som på något sätt ändå ser ut att höra ihop.

  4. Visst är det fint. Och det ger en tydlig uppdelning mellan det privata och det offentliga rummet, vilket skapar begriplighet och trivsel. Så borde man bygga mycket mer. Men av någon anledning gör man det inte. Ska kika på Ängelholm och Grönwalls. Spännande. Tack för tipset 🙂

  5. Men betraktas tyvärr som smaklösa pastischer och icke-arkitektur av många av de som är utbildade i betongbunkern på Östermalm.

  6. Jag vet. Suck. Visst är det en surrealistisk situation som råder här i Sverige. Vi måste ha värdens fegaste och mest indoktrinerade arkitektkår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s