Tingvallagatan öster om torget, en gång en affärsgata fylld av butiker och gatuliv

Karlstad är en stad som är byggd i östvästlig riktning, något som tycks ha gått dagens stadsplanerare helt förbi. Idag har man skurit av och gjort gågator lite här och där, till synes utan övergripande planering, och någon egentlig huvudriktning på staden går knappt längre att skönja. Därför tog det mig en stund att lokalisera platsen på bilden, trots att jag visste att det var Tingvallagatan.

Detta foto är nämligen taget längs Tingvallagatans idag avklippta sträckning öster om stora torget, i riktning österut, mot Hagahållet. Vid denna tid var denna del av Tingvallagatan ännu en pulserande stadsgata fylld av butiker, verksamhet och stadsliv. Av skyltarna på fasaden, denna av festlighet präglade studentdag, kan vi utläsa bland annat Konditori, Kappor, Elektrisk affär, Mode och så självaste fotografens egen hemvist, Ateljé Gunner.

Att skära av Karlstads två östvästliga paradgator, Kungsgatan och Tingvallagatan, öster om torget var i mina ögon mindre lyckat. Och det går stick i stäv med Karlstads ursprungliga stadsplaneidé. Det får Karlstads citykärna att kännas alldeles för liten, och det skär av den naturliga kontakten med de vackra och kulturhistoriskt intressanta östra stenstadskvarteren samt med Haga. Dessa gator skulle med fördel kunna öppnas för trafik igen och planeras om till levande stadsgator. Idag är de båda trista och döda gatstumpar som tappat kopplingen till sitt ursprungliga sammanhang. Visst vore det värt ett försök?

Bilden kommer från Värmlands Museums fotodatabas.

Annonser

4 responses to “Tingvallagatan öster om torget, en gång en affärsgata fylld av butiker och gatuliv

  1. Snart är väl Östra Torggatan lika folktom. Butikerna flyttar till mer centrala (!) lägen. De serviceverksamheter som skulle kunna fylla upp affärslokalerna i dessa numera sekundära affärslägen skulle behöva den trotoarkantsparkering som försvann för ett par år sedan.

  2. Ja, dagens flödesplanering och utformningen av gatumiljön lämnar faktiskt ett och annat övrigt att önska. Känns som om Karlstad skulle behöva omstart och en total översyn på den fronten. Baserat mer på hur staden en gång var tänkt, med östvästliga boulevarder (Kungsgatan/Tingvallagatan) än på hur människor rör sig idag. Här finns oerhört mycket man skulle kunna göra för att förbättra och förtydliga flödet. I dagsläget råder en sorts märklig ostrukturerad förvirring. Skulle vara kul att kika närmare på 🙂

  3. jaha är det så det ligger till. Har aldrig förstått varför det heter Kungsgatan upp mot Haga. Gatstumparna hänger ju inte ihop, men nu förstår jag 🙂

  4. Yepp! Så ligger det till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s