Förbättringsförslag nr 1: Återskapa Hamngatans lummiga boulevardkaraktär

Under rubriken förbättringsförslag kommer vi löpande att publicera ett antal konkreta förslag som avsevärt skulle förbättra stadsmiljön och stadsmässigheten i Karlstad innerstad. För här finns onekligen utrymme för förbättringsåtgärder på i stort sett varje gata. Det kan handla om allt från smått till stort. Förslagen kommer vi sedan att sammanställa i ett medborgarförslag till Kommunfullmäktige. Du får hemskt gärna kommentera, komplettera, tycka till eller komma med egna förslag på saker som du tycker borde vara med. Men, nog pratat. Låt oss börja.

Bakgrund: Hamngatan anno 2007 är idag utan tvivel en av de mest ogästvänliga och fula miljöerna i Karlstad. Annat var det i början av 1900-talet när denna bild togs. Då var Hamngatan en idyllisk smågata, kantad av vackra alléträd och vackert dekorerade trähus. Idag är miljön steril, avvisande och smutsig. Gaturummet domineras i stora sträckningar, framför allt från Östra Torggatan fram till Järnvägsgatan, av döda, stängda väggar. Här passerar man så fort man kan, på väg någon annan stans. På få ställen är den moderna stadsplaneringens tillkortakommanden i Karlstad så väl synliga som just här på Hamngatan. Hamngatan har fått betala ett högt pris. Gemytet och stillheten lär aldrig återvända då den livligt trafikerade Hagaleden idag drar fram här. Men visst skulle miljön kunna förbättras avsevärt trots detta.

Förlag till förbättringsåtgärder: Återge Hamngatan sin boulevardkaraktär. Börja med att återplantera alléträden i tre rader, en lite lägre rad på varje trottoar och lite högre i mitten av gatan. Bara det skulle göra underverk för gatumiljön. Se samtidigt över trottoarerna på norra sidan och ge dem en tydligare offentlig promenadkaraktär, med utrymme för mindre uteserveringar med bord och stolar längs fasaden. Bredda dem och ge dem en och samma beläggning och utseende från Södra Kyrkogatan fram till Fredsgatan. Och samverka med fastighetsägarna längs hela denna sträckning för att så långt det är möjligt planera om och öppna upp bottenplanen till kommersiella lokaler, med utrymme för butiker och caféer. Detta skulle ge Hamngatan sin stolthet åter, samt ge den dess rättmäktiga status som Karlstads stora trafikgata. Och det skulle öppna upp en rad nya och spännande butikslägen i ett av Karlstads mest urbana och trafikerade stråk.

Annonser

2 responses to “Förbättringsförslag nr 1: Återskapa Hamngatans lummiga boulevardkaraktär

  1. Uteserveringar tror jag i och för sig inte skulle bli så populärt eller hälsosamt i den avgasrika miljön, men att göra Hamngatan till en dubbelallé skulle vara ett stort steg framåt. Bra idé!

  2. Visst skulle det ge ett lyft åt Hamngatan! Om det sedan blir caféer eller inte får framtiden utvisa 🙂 Jag tror faktiskt att ganska många gillar den trafiktäta, urbana miljön – hälsoriskerna till trots. Men, dit med träden, trottoarerna och de kommersiella bottenvåningarna – så får vi se vad som händer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s