Graninge Värdshus i Molkom vandaliseras inför öppen ridå utan att Karlstad Kommun agerar


Bit för bit berövas det anrika värdshuset i Molkom sin forna stolthet.

För ett år sedan uppmärksammades Operation Karlstad av en ortsbo om att ägarna till Graninge Värdshus i Molkom påbörjat en renovering som närmast liknade rena förstörelsen. Det anrika gamla Värdshusets karaktäristiska, höga, småspröjsade sekelskiftesfönster sågades brutalt ut och ersattes av låga, billiga kopior, helt utan likhet med originalen. Vi undersökte saken själva och kunde konstatera att så var fallet. Varpå vi anmälde saken för Stadsbyggnadsförvaltningen och Stadsplanedirektör Gunnar Persson. Och fick löfte om att åtgärder skulle vidtagas.

Här om dagen, ett år senare, åkte vi ånyo ut till Graninge Värdshus för att se vad som blivit resultatet. Och fick rena rama chocken! Förstörelsen har fortsatt i oförminskad omfattning. Mer än hälften av fastighetens vackra fönster har nu bytts ut, och ligger slängda vind för våg i högar runt fastigheten. Tillsammans med gamla vackra altanpardörrar med mässingsbeslag från 1920-talet. Allesammans helt felfria.


Småspröjsade höga 1920-talsfönster har bytts ut mot…ja…vadå?

Invändigt har man gjort om de gamla matsalarna, med strålande utsikt ut över sjön, till lägenheter. Man har sågat upp de gamla parkettgolven och dragit in kök och badrum. Och genomfört taksänkningar från ursprungshöjden ca 3 meter till 2,4 meter. Med resultat att taket hamnat mitt i de gamla fönstren. Resultatet är förödande.

Operation Karlstad har därför idag på morgonen anmält det som pågår för brott mot Plan- och bygglagens varsamhetsparagrafer. Både till Stadsbyggnadsförvaltningen, Stadsbyggnadsnämnden samt till Polisen.

–Vi har fått bygglov, säger ägaren Peter Johansson, i en intervju i NWT.

Ja, det må så vara. Men knappast för den fulla omfattningen av det som pågår på Graninge Värdshus. För övrigt är detta bygglov högst luddigt och tvivelaktigt formulerat, och Johansson själv har bland annat på egen begäran utsetts till kvalitetsansvarig, vilket torde vara ett närmast uppsåtligt sätt att kringgå avsikterna med lagarnas utformning. Och knappast förenligt med lagens intention.


Verandadörrar och fönster från 1920-talet rivs ut och slängs på tippen.

Det råder såvitt vi kan bedöma ingen tvivel om att lovgivningen och tillsynen på Karlstad Kommuns Stadsbyggnadsförvaltning lämnar både ett och annat att önska. Och det har de gjort i decennier i Karlstad Kommun. För den som har vägarna förbi Graninge Värdshus i Molkom är det en enkel sak att med egna ögon konstatera.

Sedan anmälan gjordes i morse har intresset från media varit stort, både från tidningar, radio och teve. Intresset från Stadsbyggnadsförvaltningen och Stadsbyggnadsnämnden har dock lyst med sin frånvaro. Förhoppningsvis kommer den debatt som nu kommer till stånd kasta ljus över och bringa klarhet i dessa frågor.

Komplettering 2008-02-26 | Idag har varit en händelsrik dag. Jag har fått en praktutskällning av en rosenrasade Stadsplanedirektör Gunnar Persson för att jag lägger mig i deras jobb. Persson hävdar att måttet nu ”snart är rågat” och han har ”fått nog av mig”. –Vi har ju tagit tag i det här, säger han. Men vägrar att diskutera det ytterligare med mig, och slänger så i prinicip på luren, frustande av vrede. Vad är problemet Gunnar Persson? Att det pågår en brott mot Plan- och Bygglagen och att Graninge Värdhus håller på att förstöras – och att ni inte skött tillsynen av ärendet – eller att jag gjort er uppmärksamma på att så är fallet? Varför denna vrede?

Läs också artikel i NWT 2008-02-25 ”Renovering av värdshus polisanmäls” samt notis på sr.se 2008-02-25 rubricerad ”Ombyggt värdhus upprör.

19 svar till “Graninge Värdshus i Molkom vandaliseras inför öppen ridå utan att Karlstad Kommun agerar

 1. Jag arbetar i Molkom och brukar stiga på bussen i Graninge. Har faktiskt funderat lite på det där värdshuset och tyckt att det ser skräpigt ut där uppe. Det ser ju verkligen för jävligt ut med de nya fönstren. Lite rumphugget sådär.

 2. Rumphugget var ordet 🙂 Alla verkar se detta utom Stadsbyggnadsförvaltningen på Karlstad Kommun. Det sorgliga i sammanhanget är dessutom att det inte är något fel på de gamla fönstren. Istället är de av en virkes- och hantverkskvalitet som helt saknar motstycke på dagens marknad. Oavsett hur det här slutar har mycket stora värden gått förlorade på Graninge Värdshus. Och det är sorgligt både för huset och för orten. Tack för kommentaren 🙂 Kulturmiljöerna i Karlstad Kommun behöver alla ögon och öron de kan få i dessa dagar.

 3. Låt ombyggnaden fortgå men med kravet att namnen på de som beslutade om densamma får sina namn skrivna i sten på ett minnesmärke.

  Framtidens Molmkomsbor kan då för alltid påminnas om vilka som en gång förstörde samhällets vackra landmärke.

 4. 🙂 Ja, det är ju en variant förstås. Jag tycker dock vi ska ta fighten för att rädda vad som räddas kan. För om inte detta är ett brott mot Plan- och bygglagens varsamhetsparagrafer, då kan vi lika gärna skrota dem. Det som pågår är för djävligt rent ut sagt. Och det måste bekämpas.

 5. Jag förstår inte hur du orkar att springa runt och klaga överallt Ang Graninge värdshus. Du kan väl gå dit när allt är färdigt istället och se hur det blir då, än att springa runt och komma med falska anklagelser som tex att dom har sänkt taket i antren, släng ut panel, slängt ut kaminer, såga ut fönstren med motorsåg. Jag har då aldrig varit med om att man använder motorsåg för att få ut ett fönster. (Är det så du gör??) Jag skulle vilja se dig sätta in dom dom där fönstrerna i ditt hus när dom är helt värdelösa och det blåser rakt igenom dom.Vill väldigt gärna att du tar lite bilder på kaminerna som du påstår att dom har slängt ut och taket dom har sänkt, jag har då aldrig sett varken kaminer eller panel eller att dom har sänkt taket???
  Tycker att alla kan ta reda på fakta innan dom yttrycker sig.. Kenneth

 6. Hej Kenneth! Jag har rätt bra kondis, tränar mycket och äter bra. Då får man bra ork. Testa själv får du se. Ska vi ta en sak i taget i ditt inlägg. Taket är sänkt i entreplanet enligt bygglovet, det har jag läst innantill i Peter Johanssons egen byggbeskrivning. Stämmer det? Om det innefattar just själva entren vet jag inte. Men det kanske du gör? Att de slängt ut panel och kakelugnar har jag aldrig sagt, det var journalistens eget påfund. Så till sågen. När man river ut fönster på det sätt man gjort på Graninge använder man idag en modern motorsåg som kallas tigersåg. Jag tror knappast att Peter Johansson stått och karvat med en gammal fogsvans. Men det kan ju förstås hända. Känns dock oväsentligt i sig. Om jag gör det själv? Absolut! Tigersågen är ett förnämligt verktyg. Jag har renoverat i flera år på mitt eget hus från 1909 inne i Karlstad och där har tigersågen gått varm, tro mig. Några vackra originalfönster som på Graninge har jag dock inte sågat sönder och slängt på tippen. Det gör man inte om man är påläst. Det är inget fel på originalfönstren på Graninge Värdshus, tvärtom. De är av suverän hantverks- och virkeskvalitet. Långt, långt bättre än moderna fönster (se t ex http://www.stenbackas.se/why.aspx). Kika själv på virket i de fönsterbågar som ligger slängda på altanen och under entretaket på Graninge så kan du själv lära dig ett och annat. Om det blåser in så beror det på att tätningslisterna behöver bytas, inget annat. Och kanske på att det var dags att se över kittning och målning. Kolla själv på de fönster som sitter kvar.

  Jag har själv intresserat mig för byggnadsvård och kulturmiljövård i ca fem år och har, törs jag påstå, en ganska hygglig kunskap på området. Dessutom är jag utbildad byggnadsingenjör, även om det var några år sedan 🙂 Framför allt har jag tyvärr också erfarenhet av den typen av huvudlösa tokrenoveringar som den som pågår på Graninge. De är aldrig roliga att se. Både Peter Johansson och huset hade tjänat rejält ekonomiskt på att behålla, renovera och täta de befintliga fönstren och att behålla originaltakhöjden (se http://www.grundels.se). El- och ventilation kan dras snyggt i det befintliga rummet om man anlitar professionella hantverkare. Så görs regelmässigt idag. Taksänkningar gjorde man på 1960- och 70-talet innan man insett det boendemässiga värdet av att ha högt i tak.

  Jag tycker att du ska ta dig en funderare kring om du inte själv stundtals skulle tjäna på att lyssna till ditt eget råd och ta reda på fakta innan du uttrycker dig. Det råder en rad missförstånd när det gäller hantverket i gamla hus och gällande lagar om vad man får och inte får göra med sitt hus. Och det är av denna anledning jag tyckte att det var hög tid att sätta ner foten. Och kag kommer att fortsätta göra det när jag ser sådana här uppenbara brott mot Plan- och bygglagens varsamhetsparagrafer begås.

  Vänliga hälsningar,

  Peter Sörensen, Operation Karlstad

  PS. Vill du ringa mig och diskutera dessa frågor så är du varmt välkommen. DS

 7. Tätortskultur och arkitektur i Sverige har varit satt på undantag i över 70 år. Ännu värre är det med mindre tätorter och byar. Där fanns både mindre antal och mer lättrivna hus i trä i för orten unik lokalproducerad stil samt ett mindre antal småföretag att slå ut med de stora anonyma kedjorna. Förebilden i kommunstyrelsernas från högre ort erhållna instruktionsböcker om hur en mönsterkommun skall se ut var förstås Vällingby. Resurserna tog tack och lov slut, men de få kvarvarande förfolkhemska husen står kvar som fuskrenoverade ruiner, helt satta ur sitt kulturella kontex sida vid sida med funktionalistisk brutalism. Exempel från Ljusdal: Det enda hyffsat bevarade, anrika och snickarglada konditorihuset bredvid Konsums formlösa betongkoloss har förvandlats till ABF
  http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/264/221936.html?1204747972
  , den gamla lokalproducerade delikatessbutiken, nu i plåtbeklädd upplaga, huserar en skokedja, det jättelika träslottet http://www.helsingebilder.se/utsida/visabild.asp?BildID=4280
  som serverade det bästa ur lokal husmanskost har förvandlats till en ogräsprydd grusplan och det enda som återstår i förtäringsväg är några sunkiga snabbmatsställen och någon i dagens fattiga mått mer påkostad restaurang- eller cafélokal som nervöst försöker kopiera de senaste trenderna från New York.

 8. Rent estetiskt bebyggelsemiljömässigt så ser Sverige ut som ett U-land nu jämfört med för drygt hundra år sedan, speciellt det då ganska välmående södra och mellersta norrland.

 9. Den tragiska Värdshusrenoveringen är alltså bara toppen på ett isberg. Ett symtom på att byggkulturen och mycket av övrig kultur rycktes bort från 1930 till 1970. Urgammal kunskap om trivsamhet, estetik, material och proportioner togs bort ur det kulturella medvetandet . Under 1980-talet började man med försök att reparera sjukan, men utan kontinuitet blev det ofta rena fuskbyggen som man snart tröttnade på och återgick till en nyfunkis. I vissa andra länder med mer kontinuerlig kulturhistoria verkar situationen vara bättre, men här skulle det nog krävas flera generationer för att skapa ett hållbart arkitekturklimat.

 10. Bär själv på trauman av arkitektonisk förintelse. Titta in på
  http://www.helsingebilder.se

  så får du se mycken arkitektur från högkonjunkturen under sent 1800-tal till tidigt 1900-tal i södra norrland. Sök på t.ex. Södra Järnvägsgatan, Petershof, Långgatan, och åk dit idag så blir du tvungen att ta elchocksbehandlingar.

 11. Visseligen var boendestandarden låg på många håll, men långt ifrån allt var skräp.
  Byggarna och hemmasnickarna har fortsatt kulturmordet långt efter rekordåren p.g.a. snålhet, dum och kortsiktig girighet, kanske för dålig konkurrens och borttappad kontakt med äldre kunskap.

 12. LP> Jag kan tyvärr bara hålla med dig. Personligen känner jag att måttet är rågat. Jag driver ett flertal kampanjer mot den här typen av dumhet. Det får vara bra nu. Det är för sorgligt att det fått fortgå så lång tid utan att någon reagerat.

 13. Marcus Åhgren

  Du ska absolut inte ge upp och du har rätt i allt du säger. Mår riktigt dåligt när jag läser om sådant här och den förödande okunskap som finns hos ägare och kommun. Värdshuset är tyvärr ett bra exempel på det. Det positiva är att det ändå finns folk som du som trots bakslag kämpar, så fortsätt!

  mvh Marcus

  studerande på byggnadsvårdsprogrammet HGO.

 14. Hej Marcus,

  tack för de uppmuntrande orden. De ger förnyad energi att kämpa vidare 🙂

  mvh Peter

 15. Hej! Jag håller helt och hållet med dig.
  Jag minns för ca 7-8 år sen. Då alla originella fönstren satt på plats. Och då de var mer liv och rörelse i huset.
  De var trevligt och satte på nått sätt våran lilla by på kartan. Kändes de som. de var då mycket vackrare som de såg ut innan. Visst lite skabbig färg. Men de e ju bara att måla om. De gjorde han dock. Men de ska ju va den vanliga gula vackra färgen som ska finnas kvar. Nu ser de mer nergånget och trist ut. Vill att kommunen ska försöka ta över Wärdshuset och göra de till ett riktigt Wärdshus för resande. Skulle vara trevligt om dom även kunde anställa riktiga kockar. Har hört nu att en av Molkoms kändaste person är kockeska där. Och hon e så absolut inte känd för några positiva saker. Snarare tvärtom.

  Kämpa vidare, för ja vet att de e många här i Molkom som håller med oss.

  • Patrik — Tack för din kommentar! Visst är det en sorglig historia, dels hur vårdslöst och okunnigt ägaren hanterat husets värden, dels hur oengagerat och okunnigt Karlstads Kommun, företrädda av nuvarande plan- och byggchef Marie Eddeborn, tidigare stadsbyggnadsdirektör Gunnar Persson samt sittande stadsbyggnadsnämnd, agerat för att skydda husets värden.

   Okunniga husägare får vi tyvärr leva med, men okunniga och oengagerade kommunala tjänstemän och politiker ska vi inte behöva acceptera. Dem ska vi kräva bättring av eller byta ut. Därför är det viktigt att vi höjer våra röster när vi ser sådana här saker hända, och använder våra medborgerliga, demokratiska rättigheter och möjligheter för att försöka bidra till ett bättre samhälle, även på lokalort.

   Det sitter en kille från Molkom i Karlstad Kommuns Stadsbyggnadsnämnd. Han heter Lars Ek och företräder Miljöpartiet, och jag tycker att du ska ringa eller kontakta honom och höra hur han kunnat acceptera det som skett. Bara genom att vi gemensamt engagerar oss kan vi få till en förändring.

   I övrigt kan jag berätta att Länsstyrelsen i Värmland efter en anmälan från Operation Karlstad har gjort tillsyn på hanteringen av bygglovet till Graninge. Länsstyrelsen är i sin tillsynsrapport, som du kan läsa här på bloggen, starkt kritisk till hanteringen och anser att Karlstad Kommun brister i sitt tjänsteutövande. Att kommunen har flera brister i sin kunskap är därmed lagt utom tvivel. Frågan är hur de tänker att bära sig åt för att åtgärda dessa brister. Kommunen självt anser nämligen själva att de inte alls har några brister. Intressant.

   Men jag kan lova dig att jag har dem under ständig bevakning och att jag har fler ess i rockärmen om inga tecken på bättring kan skönjas.

 16. Tycker Karlstad kommun borde köpa detta hus själva och återställa det i sitt ursprungliga skick. Detta hus skulle vara helt perfekt att ha som exempelvis konstgalleri med café. Tycker faktiskt inte det är nåt hus där hemlösa människor ska bo på. För det är ju så det används idag. Karlstad skickar upp människor som inte har nånstans att bo till Graninge. Det finns mycket andra hus som man kan använda till sånt. Graninge är ett fint gammalt landmärke för Molkom som absolut borde tillvaratas och K märkas om möjligt.

 17. Hans-Tommy Berg,Ärkebiskop

  Ja,det var ju ett tag sedan Graninges arkitektur våldtogs av dess ägare och kommunen ,av någon anledning,till och med tillstyrkte att så gjordes.Men Karlstads kommun har nästan rutin på just att behandla gamla hus på detta och liknande sätt,hus med ,med historiskt värde,av något slag,ända sedan 1970-talet.Många sekelskifteshus på Herrhagen,viktiga gamla hus i Klara ochflera idyller kring Kanalen,revs och förpassade vårt kulturarv till minnenas dunkel.Man rev det gamla tingshuset(kvar finns bara en bit av ena tornet)i klara,istället för att reparera det efter en brand,Man rev Karlstads Östra station,en mangefik byggnad,trots att stadsarkitekten protesterade, man rev flera kvarter på Herrhagen,och klara blev av med flera byggnader också.
  Hade folk sagt ifrån då,kanske Karlstads Arbetarkommun,som styrde karlstad ca 70%av alla åren,hade förstått bättre,men maktens Herrar och Damer gick det då som nu oftast inte att resonera med.Dom beslutar och den som säger emot stämplas som obekväm och rättshaverist.
  Så är det idag också. Det vet Sörensson och även jag,allt för väl.
  Det behövs människor som bråkar,när den stora massan inte har civilkurage och inte vågar sticka ut hakan. Utan dessa bråkstakar utvecklas inte samhället,utan stagnerar till en enda soppa av byråkratur,som den grå massan inte vågar ifrågasätta.,av rädslan att dömas efter Jantelagen.
  Hipp Hipp Hurra för Sörenssons engagemang.Rädda så mycket du kan.
  Alla som vill vårt lands kulturarv väl borde backa upp denna verksamhet.
  En del påstår idag att vi inte har någon kultur och något kulturarv i sverige.
  De borde låsas in och visas filmer hela dagarna och nätterna,om allt fint som finns i vårt land,som tillhör vår historia och vår kulturella särart.

 18. Jag tycker det är roligt att du skrivit detta inlägg och sedan köpt huset uppe vid järnvägen och låtit de rent ut sagt förfalla. Då är det väl fan bättre att ha åstadkommit nya bostäder som Molkom faktiskt behöver. Du borde skämmas för att ha skrivit detta. Usch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s