Vilken stadsmiljö är det vi ska ha inne i Karlstad?

Är det den här typen av stad vi vill ha? Hus på pelare i Sture Emanuelssons och Wingårdhs förslag till miljö ute på Bryggudden, dagens Tyggårdsviken? Absolut livskvalitet av högsta europeiska klass, som stadsbyggaren Emanuelsson så ödmjukt och insiktsfullt uttrycker det.

Eller kanske den här miljön? Funktionsblandad, tät kvartersstad med variation och mångfald, offentliga gatumiljöer, korta kvarter, bottenvåningar med utrymme för handel, kontor och levande gatumiljö.

Det beslutet vilar nu på Stadsbyggnadsförvaltningens anställda med Stadsplanedirektör och Stadsarkitekt Gunnar Persson i ledningen, Stadsbyggnadsnämndens ledamöter med ordförande Håkan Holm i spetsen samt till syvende och sist på våra folkvalda politikers, ledamöterna i Kommunfullmäktige, axlar.

Det beslut de tar i denna fråga kommer att påverka den framtida stadsmiljön i Karlstad mer än något annat under resten av din och min livstid.

Vilken typ av stad ska vi ha i Karlstad?

Nu är det upp till er.

6 svar till “Vilken stadsmiljö är det vi ska ha inne i Karlstad?

 1. Ser värre ut än det värsta av miljonprogramsområden. Att man på allvar kan presentera ett sånt här förslag? Blir upprörd trots att jag inte ens bor i Karlstad 🙂

 2. Visst är det märkligt? Här står vuxna männsikor och på allvar talar sig varma för ett sådant här förslag. Mitt i Karlstad år 2008. Det är surrealistiskt. Och om inte Stadsbyggnadsförvaltningen reagerar på detta är det synnerligen märkligt.

 3. I karaktärsprogrammet över området kan man läsa bla ”Det handlar om…bereda plats för dynamik och variation, i arkitektur och stadsutformning…” samt ”Ledord kan vara: spännande, roligt, kontraster, öppet/slutet, utblickar/inblickar, gränder /öppna ytor, lågt/högt sammanhållet/uppbrutet, oväntat.”
  Detta kan man verkligen inte säga att detta förslag uppfyller, så ifall det går igenom utan förändringar är det mycket märkligt.

 4. Tycker helt klart förslaget uppfyller alla de uppräknade adjektiven:
  spännande och roligt – ja, jag har aldrig sett nått liknande,
  kontraster – ja, en rumsbildande kontra flera friliggande byggnader
  öppet/slutet – japp, öppet nedtill och slutet upptill,
  utblickar/inblickar – blir utblickar mot vattnet överallt,
  gränder /öppna ytor – finns 2 torg,
  lågt/högt – ja, finns flera olika höjder, sammanhållet/uppbrutet – absolut!,
  oväntat – ja, hade du väntat dig detta? 🙂

  .

 5. ”Tillsammans med ett levande vattenrum åt två väderstreck ges stora möjligheter till en hög grad av stadsmässighet i innehåll, skala och utformning”

  ”En dynamisk nygammal stadsdel kan utformas med en hög grad av variation, identitet och liv under dygnets alla timmar.”

  Tycker du att skisserna motsvarar detta också?

  Man kan naturligtvis tycka vad man vill om Wingårdhs förslag. Men oavsett om du gillar det eller ej så torde vi kunna vara överens om att det knappast innehåller varken en hög grad av stadsmässighet eller variation.

  Och på det torg som enligt SpaceScape har förutsättningar att bli en mötesplats har W placerat ett gigantiskt, malplacerat höghus. Är det så man bygger en mötesplats?

  Jämför med skissen på Norra Djurgårdsstaden. Där finns all den stadsmässighet med kvarter, gatustruktur, plats för handel och kontor i ett levande offentligt rum samt variation i arkitektur som Wingårdhs förslag saknar.

  Och där har torget på udden utformats som en mötesplats.

  Är det stadsmässighet man vill ha på Bryggudden så borde detaljplanen bli avsevärt tydligare på den punkten. Kvartersstrukturen bör förtydligas för att skapa tydligare gränser mellan privat och offetligt, kvarteren bör göras kortare för att öka dynamiken och gatan genom området bör göras till en stadsgata.

  Jämför själv bilden över Bryggudden med bilden över Norra Djurgårdsstaden och svara mig ärligt på vilken av skisserna som du tycker mest liknar en stad?

 6. Trodde den modernistiska hysterin var försvunnen under 90-talets början, men nej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s