Är de vackra orden i våra planer och program bara innehållslös retorik?

”Summan av alla goda intentioner inom planeringen har bara gett upphov till ett rejält misslyckande. Vi har vävts in i ett täcke av snygga fraser och övertygande retorik, designade att förhindra utglesning och storskalig bilism, samtidigt som verkligheten visar upp sig i den kostym som retoriken var ämnad att tillintetgöra. Men idag räcker det med att slänga in några väl valda fraser om “hållbar utveckling” för att legitimera etableringen av bilberoende externa köpcentrum anlagda på städernas närliggande åkerjordar. Det är så uppenbart att det bara är luft utan andemening.”

Orden är Anders Hagsons, lärare på Chalmers, och är hämtade från ett anförande på Plan- och byggdagarna i Karlskrona hösten 2007.

Efter att under dryga två års tid ha läst oändliga mängder av högtravande översiktsplaner och detaljplaner, karaktärsprogram, stadsmiljöprogram och kulturmiljöprogram, samt följt den politiska debatten i Karlstad är det inte utan att jag är benägen att hålla med honom. När planerna sätts i verket är de goda intentionerna allt som oftast som bortblåsta. Orden betydde när det kom till kritan ingenting. Och ingen verkar bry sig det minsta….

Läser man dem överhuvudtaget alls?

Eller saknas det helt en återkoppling till dem?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s