Jan Jörnmark skriver bok om Karlstad på uppdrag av Karlstads Kommun


Tjust Motell. Bild från Jan Jörnmarks hemsida.

På Operation Karlstad fattade vi tidigt tycke för Jan Jörnmarks fascinerande websida Övergivna platser, och lade också ut en länk här på Stadsmiljöbloggen. På Karlstads Kommuns hemsida läser vi att Kommunstyrelsen den 20 maj nu tagit beslut om att anlita Jörnmark för att skriva en bok om Karlstad.

Jörnmark, som i sin ungdom studerat på Högskolan i Karlstad, har tidigare skrivit ett antal uppmärksammade böcker om globalisering och ekonomisk utveckling, bl a ”Göteborgs globalisering”, som handlar om hur regionen klarat förändringar och hur de stora förändringsproceseerna påverkar alla delar av vardagen. Han har nu erbjudit sig att se över möjligheterna att på samma sätt beskriva Karlstadsregionen. Något kommunen alltså nappat på.

Jörnmark kommer också personligen till Karlstad den 15 september för att föreläsa kring sin bok Övergivna platser, en föreläsning där han på ett levande sätt berättar om och visar fascinerande bilder från ruiner som står övergivna vind för våg i kapitalismens spår.

Jag var själv på plats och lyssnade för ett knappt år sedan när Jörnmark var här för första gången, i hörsalen på Värmlands Museum. Jag köpte en signerad bok i present åt min pappa, och passade på att fråga Jörnmark vilka han trodde att morgondagens ruiner skulle bli.

-Svårt att sia om, svarade Jörnmark. Men jag skulle gissa på att det blir köpcentren.

Vi får se om det kommer med i boken.

Annonser

3 svar till “Jan Jörnmark skriver bok om Karlstad på uppdrag av Karlstads Kommun

  1. Hej!
    Skall bli enormt roligt att göra det här. Har faktiskt redan börjat. Kanske finns det möjlighet att ses och diskutera stadsplanering senare också.

  2. Hej Jan!

    Kul att du hittade till Operation Karlstads Stadsmiljöblogg. Och ännu roligare att du ska skriva om Karlstad. Har du tid och lust att diskutera stadsplanering så är jag idel öra 🙂

  3. Jag hör av mig när jag kommer upp nästa gång. Eventuellt blir det en kort sväng för fotografering nästa vecka. Ulleberg ser ju klart intressant ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s