Karlstads Kommun renoverar k-märkta Komministergården från 1867


Förberedelse för renovering av Komministergården från 1867.

Ett av Karlstads allra äldsta stenhus, Komministergården på Tingvallagatan 1D, uppfört 1867, dvs bara två år efter den stora stadsbranden som lade Karlstad i ruiner, står i begrepp att genomgå en pietetsfull renovering. Ställningsbyggen pågår för fullt och det ryktas om omfärgning av putsen, fönsterbyten och såväl yttre som inre renovering.

Operation Karlstad, som håller ett vakande öga över stadens äldre fastigheter, ringde upp Karlstad Kommuns fastighetsansvarige Leif Gustavsson på en knackig telefonlinje, för att bringa klarhet i frågan:

–Jag vet inte vad du har hört för rykten, svarar Leif Gustavsson. Det vi ska göra är i första hand att måla om plåttaket. Dessutom ska vi se över och bättra putsfasaden. Samt se över fönstren och bättra där det behövs. Något annat har vi inte planerat, avslutar Leif Gustavsson.

Härligt! På Operation Karlstad älskar vi raka, klara besked. Ingen anledning till oro över ett eventuellt okänsligt fönsterbyte med andra ord. Ånyo drar vi en suck av lättnad.


Komministergården och Tingvallagatan på ett vykort från tidigt 1900-tal.

Komministergården, eller Enhörningen 3 och 4, som den kallas med kvartersnamn, är sedan 1984 utpekad som ”kulturhistoriskt värdefull byggnad” i Karlstad Kommuns kulturmiljöinventering. Här står:

”Stenbyggnad från 1867 i tre våningar. Byggnaden är uppförd i klassicerande stil. Fasaden är slätputsad och gulmålad, bottenvåningen är rusticerad och brunmålad. Taket är skiffertäckt. Centralt på fasaden finns en balkong med ett vackert gjutjärnsräcke.”

Operation Karlstad kommer att löpande följa och rapportera från renoveringen i ord och bild.

Annonser

Ett svar till “Karlstads Kommun renoverar k-märkta Komministergården från 1867

  1. Hej igen

    Plan 3 tillkom omkring 1952.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s