Klottersaneringsfärg förstör putsfasaderna, säger Rupert Kotar, erfaren putsexpert från Stockholm


Så kallade ”klottersaneringsvänliga” färger förstör putsfasaderna.

Operation Karlstad har tidigare skrivit om de problem som flera fastighetsägare haft med klotter och om de olämpliga saneringsvänliga färger som använts på putsfasader i Karlstad. För att få professionell rådgivning i ärendet kontaktade Operation Karlstad Rupert Kotar, fasadexpert på företaget Prima Fasader i Huddinge. Rupert Kotar har ett helt livs erfarenhet av professionell restaurering och renovering av putsfasader på äldre hus. Han är starkt kritisk till de ”saneringsvänliga” färgerna.

–De där färgerna var en fluga som kom för några år sedan. Men här i Stockholm har vi slutat med dom sedan länge. De funkar inte. Istället förstör de hela idén med kalkputsen, säger Rupert Kotar, fasadexpert.

Istället måste man som fastighetsägare ta problemet på allvar, göra en ”krigsplan” som Rupert Kotar uttrycker det. I samverkan med en professionell fasadexpert, med dokumenterad erfarenhet av äldre putsfasader, bör man göra en översyn av fastigheten så att man får fram rätt typer av putsbruk och rätt färger.

–Först då kan man göra ett bra jobb med att få bort klottret, utan att förstöra den befintliga fasaden. Målet är ju att det inte ska synas ett spår när man är klar, avslutar Rupert.

Så, är du ägare till ett hus med putsad fasad och behöver renovera eller sanera klotter. Och vill ha ett bra resultat som bevarar värdet på ditt hus. Anlita en erfaren fasadexpert. Som Rupert Kotar.

Ett svar till “Klottersaneringsfärg förstör putsfasaderna, säger Rupert Kotar, erfaren putsexpert från Stockholm

  1. Putsade vägger behöver en färg som klarar två saker, skyddar mot intränade fukt samtidigt som det andas, lite som Goretex-kläder. Gammaldags kalkfärg eller modernare silikatfärg är det som gäller.

    Under 70 och 80 talet användes täta täckande färger, de gav ett snabbt och snyggt resultat, men under ytan bildades fukt och puts mm bröts ner med förödande resultat.

    När väggar tätatas med klotterskyddsfärg sker samma sak .

    Minns 1983 då jag gjorde Karlstads första graffitimålning och fick som straff måla den ”fula” betongväggen
    till sin ursprungsfärg igen, kanske en pedagogiskt riktig metod även idag;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s