Smygpremiär för Karlstads båtbussar


På med flaggan. Sista förberedelserna inför smygpremiären den 2 juni.

Under måndagsförmiddagen den 2 juni var det smygpremiär för båtbussarna på hållplatsen vid Älvgatan i centrala Karlstad. Mediauppbådet var stort och här sågs såväl inbjudna honoratiores som Karlstadbuss Vd Sören Bergerland, som dagen till ära strålade i kapp med självaste Karlstadsolen. Låt oss hoppas att provsommaren faller väl ut och att det blir en fortsatt satsning på idén.


Solabåten på ett vykort från 1958. Och Sonja av Hamburgsund vid kajen.

Sommarens båtbusstrafik kommer inne i Karlstad trafikeras av två solabåtar. Den ena, den vita på bilden överst, är redan i sjön. Den andra, en solabåt byggd på femtiotalet, helt i trä (som på bilden ovan), ligger fortfarande i Deje och arbete pågår för fullt in i det sista för att få båten i sjön i tid.

–Båten har legat på land några år och vi har bytt däck och massor av andra trädetaljer samt renoverat motorn, berättar Stefan Moberg som driver Solabåtens Rederi AB.


Solabåten i två tidigare versioner, sedda från kajkanten vid residensparken.

Fem av de sju solabåtar som funnit sedan starten är fortfarande i drift. Två är skrotade och upphuggna. Och om allt slår väl ut så kommer årets Solabåtar att göras ännu finare till nästa år.

–Då ska vi byta däcket på den äldre båten igen, till ett ljusare träslag, och fernissa det. Då kommer hon att bli jättesnygg, berättar en entusiastisk men för dagen också klart stressad Stefan Moberg.

En restaurerad Solabåt med gnistrande fernissa och ett himmelsblått kapell som i fornstora dagar skulle onekligen bli en pärla som lät tala om sig. Och som skulle bli ett självklart motiv för turisters fotobjektiv.

Men att renovera och underhålla gamla träbåtar är tids- och penningkrävande. Hur vore det om Kommunen därför skrev ett långtidskontrakt som gav Stefan Moberg möjlighet att med hjälp av kunniga båthantverkare restaurera de bägge solabåtarna till originalskick? Fryken restaurerade sin Freja, Kristinehamn sin Christine af Bro – visst borde vi kunna göra samma sak med vår Solabåt?

Läs mer om projektet samt om tidtabeller etc på Karlstads kommuns hemsida.

Annonser

4 responses to “Smygpremiär för Karlstads båtbussar

  1. Pingback: Båtbussen i Karlstad « ASP BLADET

  2. Pingback: test « Mediagruppen

  3. Visst är det roligt att åka båt på älven men varför ska kommunen driva Solabåten? Ägaren lade ner verksamheten för några år sedan. Nu tar kommunen över och driver det hela som ”båtbussar”. Otillbörligt gynnande av enskild näringsidkare?

  4. Båtburen kollektivtrafik är en bra idé. Om Solabåten ska vara utförare eller inte spelar inte så stor roll tycker jag. Däremot borde givetvis båttrafiken vara handikappanpassad precis som stadsbussarna redan är.

    Det är märkligt att kommunen satsar på båtbussar men samtidigt ignorerar alla rörelsehindrade med eller utan rullstol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s