De gamla förrådsbyggnaderna på Sandbäcken bör bevaras enligt Värmlands Museum


Ett av de två förråden vid Sandbäcken som Muséet nu vill bevara.

De två gamla militära förrådsbyggnaderna på Sandbäcksgatan har stora kulturhistoriska värden och bör bevaras i sin nuvarande utformning. Det anser Värmlands Museum som i en skrivelse till Karlstads Kommun yttrat sig i frågan, läser vi i VF den 29 juni 2008. Ett synnerligen gott initiativ tycker Operation Karlstad, som är helt eniga med Värmlands Museum i frågan.

De två byggnaderna var från början tre, men den västra flygelbyggnaden som stod närmast motorvägen brann för några årtionden sedan. Byggnaderna stod ursprungligen på gamla Värmlands regemente ute vid Trossnäs Exercisfält, men flyttades med till Karlstad när regementet flyttade år 1913. Tveklöst utgör de en ovärderlig historisk pusselbit till stadens militära historia och bör bevaras. Idag är de dock en sorglig syn på grund av obefintligt underhåll från kommunen. Något som förhoppningvis åtgärdas efter Muséets påpekande.


Det gamla lasarettet på Trossnäs Exercisområde står och förfaller.

Och varför inte samtidigt passa på att flytta hit det vackra gamla lasarettet, som idag står ensamt kvar och förfaller ute på Trossnäs övergivna excercisområde. Det skulle passa väl in i sammanhanget och bli en fin ersättare för den flygel som brann. Dessutom skulle ett återställande av flygeln återskapa gårdsmiljökänslan och dämpa oljudet från motorvägen.

3 svar till “De gamla förrådsbyggnaderna på Sandbäcken bör bevaras enligt Värmlands Museum

 1. Lennart Norqvist

  Varför inte flytta tillbaks de gamla förråden till sin ursprungsplats på Trossnäs ?
  Renovera det gamla hotellet på plats smtidigt.
  Det ät viktigt att även kunna behålla gamla kulturminnen på sin ursprungsplats i kommunen.
  Trossnäs förtjänar ett bättre öde.
  Kanske kan man göra ett vandrarhem av det gamla lasarettet ?!

 2. sven-åke modin

  En god tanke att flytta det gamla sjukhuset på Trossnäs till Karlstad. Det är många generationer både värmlänningar och ”rikssvenskar” som kurerats där. Man kanske då också skall flytta den gamla manskapsbaracken som också förfaller. Denna barack är den enda i sitt slag i hela Sverige som finns kvar från regementenas lägerplatser.

 3. Sven-Åke> Idag används det gamla lasarettet till paintball-hall. Ett ganska oblitt öde för en faktiskt ännu idag ganska fin byggnad med både pärlspontpaneler och spegeldörrar inuti. Även om det förvisso har en viss koppling till det militära. En flytt till sandbäcken skulle återge Sandbäcken placera den i ett användbart sammanhang och återge platsen sitt gamla utseende. Vad du avser med manskapsbaracken vet jag inte. Kanske är det den gamla timrade byggnaden längs samma väg som lasarettet ligger? För något år sedan var den fortfarande i ett märkligt bra skick, sin brist på underhåll till trots. Men aboslut. Har den en sådan historia så borde även den kunna flyttas till Sandbäcken. Kanske ska vi lämna det som ett gemensamt medborgarförslag till Karlstads Kommun?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s