Återskapa Hamngatans boulevardkaraktär, medborgarförslag från Operation Karlstad

Återskapa Hamngatans boulevardkaraktär. Detta föreslår Peter Sörensen från Operation Karlstad i ett sk medborgarförslag till Karlstads Kommun, inskickat den 2 juli 2008. Det skulle bättra på innerstadsmiljön, skapa ett värdigare första möte med staden för hitresta gäster samt öppna upp nya, intressanta affärslägen för nya etableringar i direkt anslutning till stadens största trafikstråk.

BAKGRUND:
Hamngatan anno 2007 är idag utan tvivel en av de mest ogästvänliga och fula miljöerna i Karlstad. Ändå är det just denna miljö som blir ett av de första mötena med staden för besökande resenärer. Annat var det i början av 1900-talet. Då var Hamngatan en idyllisk smågata, kantad av vackra alléträd och vackert dekorerade trähus. Idag är miljön steril, avvisande och smutsig. Gaturummet domineras i stora sträckningar, framför allt från Östra Torggatan fram till Järnvägsgatan, av döda, stängda väggar. Här passerar man så fort man kan, på väg någon annan stans.


Hamngatan idag. Döda bottenvåningar ger ett ogästvänligt gaturum.

På få ställen är den moderna stadsplaneringens tillkortakommanden i Karlstad så väl synliga som just här på Hamngatan. Hamngatan har fått betala ett högt pris. Gemytet och stillheten lär aldrig återvända då den livligt trafikerade Hagaleden idag drar fram här. Men visst skulle miljön kunna förbättras avsevärt trots detta.

FÖRSLAG till förbättringsåtgärder:
Återge Hamngatan sin boulevardkaraktär. Börja med att återplantera alléträden i tre rader, en lite lägre rad på varje trottoar och lite högre i mitten av gatan. Bara det skulle göra underverk för gatumiljön. Se samtidigt över trottoarerna på norra sidan och ge dem en tydligare offentlig promenadkaraktär, med utrymme för mindre uteserveringar med bord och stolar längs fasaden. Bredda dem och ge dem en och samma beläggning och utseende från Södra Kyrkogatan fram till Fredsgatan. Och samverka med fastighetsägarna längs hela denna sträckning för att så långt det är möjligt planera om och öppna upp bottenplanen till kommersiella lokaler, med utrymme för butiker och caféer. Detta skulle öppna upp en rad nya och spännande butikslägen i ett av Karlstads mest urbana och trafikerade stråk. Karlstads Sveavägen.

Läs också artikeln ”Freeways give way to boulevards – slowly” ur New Urban News jul/aug 2008.

Annonser

6 svar till “Återskapa Hamngatans boulevardkaraktär, medborgarförslag från Operation Karlstad

 1. Mycket bra förslag, kan redan se framför mig en vacker och behaglig gata!

 2. Kul att du gillar idén! Jag tror verkligen att detta skulle bli ett lyft för Karlstad.

 3. christerhoglund

  Ja det är dags att göra något åt eländet.
  mvh
  Christer Höglund

 4. Micke Engström

  Detta kan jag skriva under utan betänkligheter!

 5. Bra ide. Men vart ska man sätta träden?

 6. Jan > Det finns flera alternativ. Ett alternativ är i tre rader. En längst ut på varje trottoar, samt en, kanske lite högre i mitten. Man får väl kika litet på den tillgängliga gatubredden och se vilka alternativ som står till buds. Jag är övertygad om att man kan hitta flera bra lösningar på detta. För inspirations skull så kolla http://staden.files.wordpress.com/2008/07/traditional-neighborhood-design-guidelines.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s